Честваме 139 години от Освобождението на България

Връх Шипка

Днес отбелязваме 139 години от Освобождението на България – 3 март ще бъде отбелязан с прояви в цялата страна. Oколо 17.00 часа на трети март 1878 година в Сан Стефано представителите на Русия и Османската империя подписват мирен договор, който слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Според договора се създава автономно, трибутарно българско княжество с християнско правителство и народна милиция.

По повод Националния празник на страната във всички градове се организират чествания и тържествени зари.

Патриарх Неофит ще възглави празничния благодарствен молебен по повод Националния празник в катедралата "Св. Александър Невски".

Президентът Румен Радев ще присъства на тържествената церемония по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. 

С панихида в памет на загиналите, поклонение и поднасяне на венци и цветя ще започне честването тази сутрин на емблематичния връх Шипка.

На обяд в столицата ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството. 

Вечерта на пл. "Народно събрание" ще се състои тържествената заря-проверка, където президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на

Българската армия и ще произнесе слово. На церемонията ще присъства и служебният премиер Огнян Герджиков.

По-късно ще се състои традиционният прием за Националния празник, даван от държавния глава, в Централния военен клуб.

От 1396 до 1878 година България е била част от Османската империя. В резултат на победата на Русия в Руско-турската война през 1877-1878 г. страната придобива независимост. От руска страна договорът е подписан от граф Н. Игнатиев. По силата на Санстефанския договор, България се превръща в най-голямата държава на Балканите. В нейните граници влизат Южна Тракия (до Бяло море), цялата територия на Македония на югозапад и Добруджа на североизток. В западната част на страната е включена източната част на днешната Сърбия. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници. Възстановяването на българската държавност е потвърдено с Берлинския договор, като само формално до 1908 година Княжество България е трибутарно, но на практика е независимо от Портата.

През лятото на 1878 г. в Берлин на конгреса на великите сили на Европа по настояване на Австро-Унгария и Англия, Санстефанският мирен договор е променен и границите на България са силно редуцирани. Няколко милиона българи остават извън независимата държава. Това води до приемането на българската национална доктрина – обединението на разбитите български земи от Берлинският договор. Десетилетия напред историята на страната е тясно свързана с тази доктрина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст