Европа е в демографска криза, България е най-зле

демографска криза

Броят на ражданията във Франция и Европа намалява застрашително, най-тежко е положението в България, предупреждава електронното издание на френския вестник "Економи матен", цитирайки данни от националния статистически институт на Франция.

Ражданията във Франция са отбелязали спад с 2 на сто спрямо 2015 г., а самата 2015 г. е отбелязала спад от 2,7 на сто спрямо предишната година. Ако тенденцията се запази, възможно е тази година във Франция да се родят по-малко от 730 000 деца.

Все още няма данни за 2016 г. за целия Европейски съюз. Данните за 2015 г. обаче са притеснителни, с 5,09 милиона раждания срещу 5,2 милиона смъртни случая, отбелязва изданието. Най-тежък е балансът в България със 70 000 раждания срещу 110 000 починали, но дефицитът е тежък в редица страни. В Германия новородените са били с близо 200 000 по-малко от починалите. В Италия "недостигът" е достигнал 160 000. Гърция, Румъния, Португалия и Унгария също са "на червено".

"Дефицитът" на ражданията е по-тежък от бюджетния и се комбинира с него. След няколко десетилетия населението на Италия при сегашните тенденции би спаднало до 55 милиона, много от които старци. Не е ясно как те ще могат да връщат дългове, натрупани от 60 милиона души, при по-нисък дял на работоспособното население, отбелязва "Економи матен".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст