Цените на зеленчуците стигнаха тези на месото. Например в последните седмици цената на оранжерийните краставици в магазините стигна рекордни нива – почти 5 лв. за килограм. Само за няколко месеца тя скочи с близо 100%. Според Института по аграрна икономика това са най-високите стойности за последните 10 години. В същото време цената на свинското месо също подгони рекорд, но по ниска цена.
Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство обясни в студиото на Би Ти Ви, че високите цени на зеленчуците се дължат на тежките климатични условия не само в България, но и в цяла Европа.
"В Европа зеленчуците се покачиха с около 40%. У нас са безпрецедентни, но са в синхрон с Европа. България произвежда повече краставици, отколкото други страни, така че може да се каже, че цените до голяма степен се определят в страната и не са повлияни от външен натиск“, обясни Иванов.
Според статистиката надценката при краставиците е 35%, а при доматите – дори 45%. Експертът обясни, че и други години маржовете са били такива.
Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, коментира, че проблемът е в продължаващото ниско потребление, заради което производителите се опитват да продават качествената стока на максимална цена.
"Нашето производство е едно от най-енергоемките и цените са високи заради високите разходи. Вносната продукция регулира пазара", посочи той.
Според Велин Георгиев, който е управител на оранжерия в Петрич, цените са високи заради тежката зима, но причина е и държавната политика – „Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“ докараха земеделието в България до това положение – да се внасят зеленчуци от Гърция и от Испания и така производството намалява“.
Той прогнозира, че цените ще започнат да падат в следващите 10 – 15 дни, когато производителите ще започнат да берат. За Великден доматите вероятно ще са 2,80 – 3 лв. за кг, а краставицата – 1,80 – 2 лв.