Арменец разглоби колата си заради контрабандни цигари, но гърми с нея и още 30 бона

контрабандни цигари

Арменец с български документи пробва да преметне митническите власти на Граничния пункт Капитан Андреево, като пренесе нелегални цигари през него. Вместо очакваната печалба от контрабандата обаче, той ще се раздели с автомобила си и ще отнесе глоба от поне 30 бона. Преди да мине границата от Турция към България арменецът буквално разглобил Реното си марка „Еспейс", за за го натъпка с безбандероловите цигари, купени от другата страна на границата.

В автомобила арменецът пътувал със своя спътница, също арменска гражданка с документи за постоянно пребиваване у нас. Пред митническите органи те заявили, че не пренасят стоки за деклариране. В крайна сметка обаче нерегламентираната стока в колата им е открита, след като контрольорите на българския пункт я селектирали за щателна митническа проверка.

Когато започнали да тършуват в автомобила, митничарите бил буквално изумени-от всички възможни естествени кухини на автомобила – в таблото, пода, седалките, вратите, калниците, те вадили кутии цигари. Открити са общо 2060 кутии без бандерол от три, непопулярни марки у нас.

Цигарите са задържани. Задържан е и автомобилът, послужил за извършване на нарушението. На шофьора е съставен акт по Закона за митниците. По случая ще бъде образувано административно-наказателно производство. По груби изчисления ако беше успял да реализира цигарите на черния пазар у нас, арменецът би спечелил около 7 500 лева от тях. Сега обаче потъва с поне 30 бона, тъй като според закона глобата му ще е между 200 и 250 % върху продажната цена на стоката. Тъй като обаче заловените цигари са от марки, които не са вписани в Публичния регистър за цените на тютюневите изделия , който поддържа МФ, в сила влиза Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове, според който при нерегистрирана продажна цена на съответните цигари, тя се определя на 7, 50 лева. Така стойността на заловената цигарена контрабанда става близо 15 500 лева.

Според Закона ако контрабандата е на стойност 70 минимални работни заплати или 32 200 лева, то по случая щеше да бъде образувано досъдебно производство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст