Мая Манолова към ЕК: От двойния стандарт на храните в ЕС страдат най-вече българските деца

Мая Манолова снимка

Омбудсманът Мая Манолова сезира европейския комисар по правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Юрова и потърси съдействие от европейския си колега Емили О'Райли за прекратяване на дискриминационното отношение и двойните стандарти към българските потребители.

Манолова посочва, че големите мултинационални компании, производители на храни и напитки, предлагат продукти с по-ниско качество в страните от Централна и Източна Европа, включително България, което поставя потребителите им в по-неблагоприятни условия в сравнение с държавите от т. нар „стари демокрации“. Омбудсманът сигнализира още, че тези компании влагат суровини с по-ниско качество, дори и такива, които застрашават здравето и живота на гражданите. 

В писмата си тя акцентира върху факта, че най-често потребители на продуктите с по-ниско качество и дори вредни храни са именно децата, чийто подрастващ организъм се нуждае от здравословна и питателна храна. Омбудсманът посочва, че 26,20% от българските деца на възраст от 5 до 18 г. са с наднормено тегло, а страната ни е на пето място по детско затлъстяване сред 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация в Европа. 

Мая Манолова се обръща с молба към еврокомисаря Вера Юрова да отправи искане към Европейската комисия за недопускане продажбата на продукти от една и съща марка, но с различно качество в държавите от ЕС, както и създаването на европейско законодателство, което да преустанови такива порочни практики и двойни стандарти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст