Анкара: Холандските инвестиции в Турция не са застрашени

Йомер Челик

Холандските инвестиции в Турция не са изложени на риск заради дипломатическия скандал между двете страни, заяви турският министър за ЕС Йомер Челик, цитиран от Ройтерс.
Гневът на Анкара е насочен към холандското правителство, а не към холандския народ или към бизнеса, уточни Челик пред агенцията.

В интервю за Ройтерс, дадено късно снощи, турският министър за ЕС заяви, че е време Турция да преразгледа споразумението за мигрантите с Европейския съюз, тъй като е станало ясно, че блокът няма да заеме честна позиция във връзка с обещанията за предоставяне на възможност за безвизово пътуване на турците.

Турция замрази дипломатическите отношения на високо ниво с Холандия в понеделник, като обяви, че не иска холандският посланик да се връща в страната "за известно време" и не разрешава на самолети, превозващи холандски дипломати или пратеници, да кацат в Турция. Стъпките бяха предприети, след като холандските власти забраниха турски министри да участват в прояви пред турци в Холандия преди предстоящия на 16 април референдум в Турция.

Турски вицепремиер заяви, че може да бъдат наложени икономически санкции срещу Холандия, но Челик посочи, че Анкара отправя призив към представителите на бизнес средите по света, че Турция е сигурна страна за инвестиции.

Холандските бизнесмени, които инвестират, имат свой бизнес и създават работни места в Турция, са включени в този призив. Те определено не са част от тази криза, посочи Челик.
На въпрос дали холандските компании, които работят в Турция, ще бъдат засегнати от скандала, Челик отговори: "Частният сектор, бизнесът, туристите и хората от Холандия не са част от тази криза."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст