Енергийните мегапроекти трябва да бъдат спрени

Васил Гарнизов-Юлиан Попов

Често повтаряните аргументи, че грандиозни проекти като АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис" трябва да бъде възобновени, защото вече са изхарчени значителни суми за тяхното осъществяване, са опасни за икономиката. Това е мнението на едни от нашите водещи енергийни специалисти, изразено на проведената през седмицата конференция "Енергийни политики след избори 2017".

Сред участниците в събитието бяха Георги Касчиев, Иван Хиновски, Илиян Василев, Христо Казанджиев, Юлиан Попов и др. Те отбелязаха, че покрай предизборната кампания отново са се засилили приказките, че АЕЦ "Белене", варианти на "Южен поток", "Бургас-Александруполис" и нови въглищни мощности са необходими за енергийната сигурност на страната. Експертите обаче предупредиха, че подобна политика може да доведе до изграждане на обезценени активи без икономическо оправдание, които ще натоварят българския данъкоплатец с милиарди. Освен това те ще попречат на България да бъде фактор в регионалната и европейската енергетика и ще ограничат възможностите на следващи поколения да се възползват от бъдещите технологични и пазарни възможности. 

"Ядреният ренесанс, за който говорят политиците от БСП, е само в техните глави. В края на ХХ век делът на ядрената енергетика в световен мащаб е била 18%, днес е под 12%, а според прогнози на МААЕ до 2030 г. ще падне до 4-7% заради бурното развитие на новите енергийни технологии. САЩ в момента затварят ядрени централи заради шистовата революция, позволила осигуряването на евтино гориво за гъвкави като управление мощности за производство на ток вместо тежки базови централи, за чиято работа трябва подсигуряване с резервни мощности в случай на авария", изтъкна бившият председател на Агенцията за ядрено регулиране и настоящ експерт от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Георги Касчиев. 

Наложилото се на конференцията мнение е,че енергийните мегапроекти трябва да бъдат спрени, и то не само политически. Необходимо е всички форми на договорености и дружества, свързани с тях, също да бъдат окончателно юридически приключени. А основният фокус в стратегическото развитие на енергийния сектор в България да се измести от планове за изграждане на мощности към развитие на регионален и ликвиден електроенергиен и газов пазар, който да гарантира прозрачност, доставки на конкурентни цени и независимост от единични енергийни източници. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст