Мъж, държал незаконно археологически обекти е осъден след споразумение с ОП – Русе

съд Русе

Съдът одобри постигнатото с Окръжна прокуратура – Русе споразумение с което 62-годишен мъж, държал незаконно 1305 археологически обекта, е осъден на лишаване от свобода за срок от 6 месеца, чието изтърпяване е отложено на основание чл.66 НК за срок от 3 години и му е наложена глоба в размер на 3000 лв.

Валери М. се призна за виновен за това, че през периода 21.12.2013 г.-27.12.2013 г. в гр.Русе държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното наследство, представляващи движими културни ценности национално богатство, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред – 1305 броя монети и предмети /1298 бр. монети, 2 бр.предмонетни форми и 5 бр. предмети/ – престъплението по чл.278, ал.6 от НК.

Незаконно държаните предмети са основно български антични и римски монети, монети от Персия, Македония, тракийски, Османска империя, Византия, Царство Русия и др., връх от стрела – бронз IV-III в. пр. Хр., търговска пломба – олово II-III в, апликация – бронз II-IV в., пръстен – бронз II-IV в., фрагмент от фибула – бронз II-IV в.

Валери М. е осъден също да заплати разноските по делото в размер на 4722,72 лв. Веществените доказателства по делото, предмет на престъплението -1305 бр. археологически обекти, се отнемат в полза на държавата, на основание чл.278 ал.7 от НК.

Споразумението има последици на влязла  в сила присъда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст