Туск: Вратата на ЕС остава отворена за британските ни приятели

туск

Ще направя всичко по силите си ЕС и Великобритания да запазят тесни отношения в бъдеще, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент в Страсбург.

Вратата на ЕС ще остане винаги отворена за нашите британски приятели, добави той. Туск посочи, че възможността оттеглянето на Великобритания от ЕС да се извърши без постигната договореност за бъдещите отношения е лош вариант за всички, особено за Лондон. Няма да се поддадем на заплахи, искаме спокоен развод, добави той.

Туск изрази съпричастност с Холандия в спора й с Турция. Холандия е Европа и Европа е Холандия – място на свобода и демокрация. Ротердам е градът на Еразъм, разрушен от нацистите, с кмет от Мароко днес. Ако някой вижда там фашизъм, е изгубил връзка с действителността, коментира той.

По повод последното заседание на Европейския съвет Туск посочи, че всички държавни и правителствени ръководители, в отсъствието на британските представители, са разговаряли честно за бъдещето. Единството на 27-те държави от ЕС е най-ценното, с което разполагаме, коментира той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст