ЦИК пожали Пеевски

Парламент - вот на недоверие за здравеопазването Делян Пеевски

ЦИК спира разпространението на книгата "Крадци на демокрация. Те ограбиха България!“, но не наказва по никакъв начин кандидата за депутат и собственика на издателството Делян Пеевски. Решението на ЦИК е по повод жалба на лидера на "Да, България" Христо Иванов, водач на листа в 25 МИР в София и в Пловдив. 

Книгата се появи на 13 март и беше разпространена безплатно заедно с вестник "Телеграф". ЦИК приема, че части от изданието нарушават чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс и са във вреда на Христо Иванов, Радан Кънев, Антоанета Цонева и Тома Белев, накърняват добрите нрави и засягат честта и доброто име на кандидатите за депутати. 

В текста пише още, че от доказателствата в жалбата става ясно, че "едноличен собственик на капитала на дружеството-издател на книгата е "НСН ИНВЕСТМЪНТ" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е "Интръст Лимитед", чуждестранно юридическо лице, в което 100% дялово участие има Делян Славчев Пеевски".

Комисията обаче приема, че собствеността върху капитала няма отношение към това дали с въпросното издание е извършено нарушение на правилата за провеждане на предизборната кампания.

"В преписката не се съдържат доказателства, че Делян Славчев Пеевски в качеството си на кандидат за народен представител е извършил нарушение на разпоредби на ИК", пише още в решението на комисията. 

ЦИК приема, че отговорен за нарушението е управителят на "Телеграф" ЕООД, а не Пеевски.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст