ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И децата могат да са отговорни към парите

ПИБ Първа инвестиционна банка работна закуска на тема"Ранно детско финансово образование"

Отговорни към парите могат да бъдат и малките деца, ако в обучението им бъде включено финансовото образование. Около това мнение се обединиха директори на училища и представители на финансовия сектор по време на кръгла маса "Ранно детско финансово образование", част от инициативата Европейска седмица на парите 2017-та.

През различните етапи на развитието на детето е редно да бъде възпитавана и финансова грамотност, смятат експертите.

"Доказано е, че през първите седем години на детето то е изключително зависимо от майка си. Това е периодът на опознаване на света. А също и моментът, през който се възпитават социалните умения на детето. Тогава финансовото ограмотяване на детето трябва да се случва през ценностната му система. През вторите седем години, когато детето ходи на училище трябва да бъдат водещи моралът, етиката и отношението към това, за какво се харчат парите. До дванадесетата година на детето най-вероятно ще се случват грешки – родителят ще възпитава, а детето може например да изгуби парите си. След четиринадесет годишна възраст се смята, че трябва да се възпитават бизнес уменията. На двадесет и една години хората вече трябва да имат отношение към печеленето на пари", обясни Ивелина Атанасова, изпълнителен директор на Фондация "Digital Kids".

Според директорът на Софийската математическа гимназия Антони Стоянов в най-ранна възраст децата имат интереси и решават задачи, свързани с пари. По думите му това е причината за по-нататъшния им интерес към криптографията.

Предприемачеството, икономиката и финансите обаче често не попадат в програмите на учениците въпреки нуждата от подобно обучение. Проучване на MasterСard и Първа инвестиционна банка, направено в периода март – юни 2016-та сред 1100 ученици от цялата страна, показало, че 36% от анкетираните от 14 до 18 години смятат кредитът за вид приход.

"Открои се и положителна тенденция, според която тийнейджърите биха спестявали, ако родителите им делегират по-голям бюджет за джобни", разказа мениджърът за MasterCard България и Македония Ваня Манова.

Обичайно с по финансови предмети са изпитвани възпитаниците на банкови училища. Един от отличителните примери е Националната търговско-банкова гимназия, в която всяка година учениците правят учебни банки и фирми по модел на истинските.

През новата учебна година за учениците от началния курс на столичното 119-о СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" ще се въведе предмет "Технологии и предприемачество", обяви директорът на училището и бивш заместник-министър на образованието Диян Стаматов.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст