ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВКС не прие 5-годишната присъда на шофьора – убиец от Лесидрен

вкс

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане във Великотърновския апелативен съд делото за катастрофата край Лесидрен от август 2015 г., при която движещ се с превишена скорост автомобил удари група колоездачи и уби двама от тях.

На втора инстанция шофьорът Филип Михайлов получи 5-годишна присъда, което предизвика гнева на почернените семейства. Според ВКС обаче апелативният съд неправилно е намалил първоначалната 8-годишна присъда на подсъдимия на основание декларираните от него опити да помогне на пострадалите. Върховните съдии посочват, че отместването на пострадалата Велислава Цанкова до платното е било безпредметно заради на практика смъртносните травми, които Михайлов й е нанесъл.

Ученици и родители поискаха справедливо наказание за катастрофата край Лесидрен. През 2015 г. при инцидента загинаха две деца, а едно момиче беше тежко ранено.

Като оказване на помощ защитата е цитирала призив на мъжа да се позвъни на 112, както и опит да премести автомобила си, за да бъде изваден Марино Цветанов – от което обаче се отказал заради тежкото състояние на момчето. Мнението на върховните съдии е, че тези действия не са смекчаващи вината на Михайлов, защото нито е направил всичко по силите си, нито реално е оказана на жив човек.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст