ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще има ли бетон в Копривщица?

копривщица

Общинари в Копривщица  гласуваха да се премахне статутът на града на архитектурно-исторически резерват. Това е станало на извънредна сесия на общинарите, като дори градоначалникът Генчо Герданов не е знаел за нея. 

Промяната на статута дава право да се изграждат нови сгради и съоръжения в селището.

"Никой не иска да отменя статута на Копривщица. Ние ще запазим централната част на града във вида, в който е", заяви председателят на Общинския съвет Рашко Христов пред Нова телевизия.  

Повод за изказването е общественото недоволство, което се надигна заради това решение. Христов уточни, че ще има строителство само в новите зони, в които няма архитектурни забележителности. 

"Никога и никъде не съм заявявал, че искам обликът на Копривщица да бъде променен", заяви бизнесменът Радослав Йовков, за който се твърди, че иска да строи е региона.

Атаката срещу този статут започва през 2016 г. с процедурите по изработване на нов Общ устройствен план на Копривщица. Целта е да се зададе развитието на града през следващите десетилетия. Изработването на плана е 80% платено от държавата, а едва 20% от сумата се дава от общинския бюджет. Общата стойност на проекта е около 150 000 лева.

Копривщица е обявена за архитектурно-исторически резерват преди близо 45 години. През последните 30 години обаче държавата не се грижи за нейното развитие, казват общинските съветници и настояват статута на града да бъде променен.

В Копривщица има 400 паметника на културата. Повечето от тях обаче са разрушени. Въпреки това, жителите на града  не искат градът им да промени облика си.

От Министерството на културата коментираха, че не е в правомощията на общинския съвет да решава за статута  на града. Той може да бъде отменен единствено с решение на Министерския съвет.

Групата във Фейсбук Share Bulgaria инициира акция за събирането на 10 хил. споделяния на снимки от Копривщица с цел да покажем, "че ценим история и традиция. Нека помогнем, да не бъде променян статута на любимата ни Копривщица, като град музей".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст