ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Марешки превзема синята крепост

Парламент откриване на 44 Народно събрание Веселин Марешки

Домът на синьото лъвче, както е известна централата на Съюза на демократичните сили (СДС), може да има нов обитател. Става дума за новоизлюпения депутат Веселин Марешки, който изненадващо стана и заместник-председател на 44-ото Народно събрание. Оказва се, че преди дни лидерът на "Воля" официално е подал заявление към областната управа на София с искане да получи държавен имот, в който да настани партията си.

Разбира се, по закон това му се полага, тъй като "Воля" е парламентарно представена формация. Все пак впечатление прави, че варненецът се е спрял на емблематичната централа, разположена на улица "Раковски" 134, която за мнозина е символ на демокрацията в България. Като алтернатива той е посочил сградите на бул."Витоша" 18 и ул. "Врабча" 23, в които понастоящем се помещават съответно "Демократи за силна България" (ДСБ) и Алтернатива за българско възраждане (АБВ). Пред "БАНКЕРЪ" лидерът на "Воля" обясни, че е поискал именно тези сгради, тъй като предстои те да бъдат освободени от партиите, които ги заемат. "Може да ни бъде предложено нещо друго. Ние не сме се вкопчили в тези централи. Просто така е най-лесно", уточни Марешки.

СДС, ДСБ и АБВ бяха лишени от правото да ползват държавните офиси, тъй като участваха на парламентарните избори през март в коалиции и не успяха да прескочат 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. А в Закона за политическите партии изрично е записано, че право на такъв имот имат формациите, които самостоятелно са спечелили 1% подкрепа на вота.

Служебният премиер Огнян Герджиков обяви, че областната управителка на София Диана Тонова вече е разпратила писма с предизвестия за освобождаване на имотите. И те би трябвало да са получени от партиите в началото на седмицата. Това означава, че до месец СДС ще трябва да напусне сградата, в която се помещаваше 27 години. Тонова направи важното уточнение, че на този етап нито една от формациите не е поискала да ползва централата си на пазарен наем. Според нея този вариант е и доста нереалистичен, тъй като партиите ще трябва да участват в търг или конкурс, при които не се предлагат преференциални цени за наемане на офисите.

СДС беше изправен пред същия казус и през 2013 г., когато отново остана извън Народното събрание. Тогава синята формация върна на държавата три етажа от сградата и запази два за себе си. По онова време интерес към централата проявяваше лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Тогавашният областен управител Росен Малинов обаче не уважи искането му с аргумента, че СДС има договор за помещенията до 2015 година. Сега синята партия има възможност да обжалва решението на Тонова пред Върховния административен съд. Според експертите те едва ли ще спечелят в съда, но със сигурност ще забавят изнасянето си поне с няколко месеца. Междувременно един от основателите на СДС Михаил Неделчев предложи "Раковска" 134 да стане музей на демократичните промени, ако бъде отнет от партията. "За мен тази сграда си остава сградата на първото СДС, сградата на онзи мощен съюз, който осъществи демократичните промени в България", аргументира предложението си Неделчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст