Хоризонтът над акциите притъмня

БФБ - "Сирма Груп Холдинг" даде официален старт на търговия с публични предлагания в Б - я

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

В накъсания работен график на пролетните празници инвеститорите на БФБ трудно влизаха в ритъм. Това вероятно е и основната причина борсовите сесии да са поредици от скучни периоди, следвани от други, изпълнени с адреналин. Повод бяха обичайните за сезона данни за дейността на публичните компании през първото тримесечие на годината. Финансовите отчети на повечето дружества обичайно се публикуват в последната десетдневка на април и това почти винаги води до активна търговия със "засегнатите" акции. Тази година не беше изключение и почти всеки отчет за дейността предизвикваше локални вълнения, придружени от рязък скок в инвеститорската активност. Макар да е още рано за генерални изводи, първото тримесечие на годината изглежда доста успешно за българския бизнес. Тази оценка обхваща почти всички сектори, представени на "БФБ-София". Както в предишдните години, и сега основни двигатели на растежа са експортно ориентираните компании, което е напълно обяснимо на фона на добрите темпове, с които се развива глобалната икономика, и ограниченият потенциал на българския пазар.

Както се очертава, компаниите в групата на "Стара планина холд" отново ще дават тон на очакванията за следващите тримесечия. Освен че дружествата в портфейла на холдинга запазват темповете си на растеж, ежемесечно излъчваната информация за тяхната дейност е важен компонент от мозайката, която анализаторите използват при формиране на прогнози и очаквания. Водещата компания в групата – "М+С Хидравлик", продължава да генерира ръст в приходите (+5.7%) и печалбата (+0.26%) си през първото тримесечие и този факт намери отражение в цената – по 7.95-8.00 лв. за акция. С още по-солиден ръст могат да се похвалят "Хидравлични елементи и системи" (5.65-5.90 лв.) и "Елхим искра" (1.40-1.43 лв.), които регистрират повишение в приходите си съответно с по 11.97% и 11.92% през първите три месеца на годината.

Повече от две години след като "Корадо България" набра публично капитал и се върна на инвестиционната карта, компанията от Стражица не спира да изненадва. След като през миналата година производителят на радиатори увеличи капацитета си, резултатите не закъсняха. Каквито и да са били очакванията след силната 2016 г. обаче, данните за първите три месеца на тази определено изненадаха повечето инвеститори – почти двойно по-големи приходи и печалба, са повече от добра заявка за нова рекордна година. Разбира се, цената да си акционер в компанията започна да расте още след публикуване на годишния отчет, но след последните данни даже надскочи нивото от 7.50 лв. за акция.

Друг рекордьор от миналата година както заради финансовите си резултати, така и заради ръста в цената си, също публикува данни за дейността си в периода януари-март. След изненадващо силната 2016-а "Алкомет" регистрира спад с над една трета в печалбата си и пазарът реагира незабавно – цената на шуменската компания слезе до 18 лв. за акция, или близо с лев по-ниско от обичайните напоследък 19-19.10 лева.

Макар към настоящия момент да липсват официални данни за дейността на компаниите в другата голяма група на БФБ, тази на "Софарма" АД, периодичната информация, която те съобщават, изглежда оптимистична и нищо чудно да видим, че компанията майка възстановява позициите си на външните пазари и толкова дълго чакания растеж чрез придобивания извън България.

Междувременно борсовите индекси на "БФБ-София" регистрират всяко колебание в нагласите на търгуващите. Последните няколко дни, макар и белязани от спорадични вълнения, всъщност са само прелюдия към същинския отчетен сезон, когато данни за дейността си ще публикуват повечето от т.нар. сини чипове, или най-големите и най-активно търгувани компании на фондовата борса. Кулминацията ще бъде или в петък, или в първия работен ден след празниците, т.е. вторник. Каквото и да публикуват големите компании обаче, не мисля, че това ще промени съществено пейзажа – консолидацията от последните две седмици може и да се превърне в лека корекция, но генералните очаквания на инвеститорите остават позитивни и докато не се случи нещо по-сериозно навън, не мисля, че нашият пазар може да стои встрани от общата тенденция.

 

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст