ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Консолидацията на стокови борси се отлага

Васил Симов - ССБ Софийска стокова борса

Очакваното обединение между двете най-големи – "Софийска стокова борса" АД и "Българска стокова борса" АД (бившата Русенска), не се състоя. През октомври миналата година мениджърите им подписаха меморандум за такова обединение. "Българска стокова борса" АД обаче се е отказало. Ако обединението се беше случило, днес 99% от търговията щеше да става на едно място. "Такъв процес върви по света, надяваме се най-сетне това да се случи и у нас. Усилията ни в тази насока са от години", напомни Васил Симов – председател на съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Софийска стокова борса" АД.

Към момента Държавната комисия по стоковите борси и тържищата е издала три лиценза за извършване на дейност като стокова борса, удостоверения за регистрация имат 309 брокери, както и 97 стокови тържища и десет пазара на производителите. А това означава, че на много места се изявяват малко на брой играчи. С обединението стоковият пазар ще стане единен и по-ликвиден, а цените ще се определят по-честно и по-прозрачно. И всеки ще знае колко струва всяка една борсова стока.

Третата борса – "Национална стокова борса" АД в Пловдив, е с оборот само няколко милиона евро на година. Разговори за обединение с нея още не са водени.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст