ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 60% от хората искат окрупняване на политическите партии, сочи проучване

нс

Нивото на отчуждение на българите от държавните институции е много високо (средно 4.36 при максимална стойност 5). Фактор за това е образованието – най-силно отчуждени се чувстват нискообразованите хора, както и тези със средно и средно специално образование. Същото се отнася и до най- бедно самооценяваща се група в проведеното изследване. Това показват резултатите от проучването „Избори след изборите" – обществени нагласи през април 2017 г., осъществено от Института за политика и Института за изучаване на населението и човека в БАН между 10 и 21 април 2017 сред 1200 пълнолетни българи.

По отношение на идеологическите предпочитания отчуждението е най-високо (4.62) при хората с политическа ориентация център, център-ляво и крайно левите привърженици. 

Категорично е предпочитанието на обществото към стабилно коалиционно управление – 74%. Обяснението идва от умората на българите от честите избори и желанието им държавата да функционира предвидимо и стабилно.

Прави впечатление, че над 60% от хората искат окрупняване на политическите партии.

Привърженици на този процес са избирателите в център и център-ляво, гражданите със средно образование, българите, които живеят малко над линията на бедността (по собственото си самоопределение в направеното изследване). 

В хода на проучването анкетьорите установяват, че хората категорично не познават и не различават видовете изборни системи. В същото време те проследяват слабо експертните мнения преди старта на предизборната кампания и по време на нейното провеждане (едва 34% от анкетираните декларират информираност по темата от медиите).

76% от българите признават, че по никакъв начин не са повлияни от каквато и да е експертиза по темата.

Българите носят в еднаква степен патриотизъм и проевропеизъм у себе си.

Най-силно изразен патриотизъм се наблюдава при: хората със средно и средно-специално образование, представителите на средната класа, крайно десните и крайно левите в политическите си убеждения. 

За над 60% от интервюираните е важно да бъдат европейци. Тази група хора са главно висшисти, привържениците на крайно десните идеи и тези в център-дясно. Въпреки всичко над 62% от гражданите се чувстват силно изолирани от останалите европейци.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст