ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАФТА оцеля по волята на Тръмп

НАФТА

След телефонни разговори с мексиканския държавен глава Енрике Пеня Нието и канадския премиер Джъстин Трюдо, които определи като "приятни и продуктивни", Доналд Тръмп заяви, че бързо ще стартира процес на предоговаряне на НАФТА, вместо да се откаже от споразумението, както заплашваше по време на предизборната си кампания.

"За мен е чест да модернизирам НАФТА чрез преговори. Вярвам, че крайният резултат ще направи тези три страни по-силни и по-добри", отбеляза Тръмп.

Президентското изявление дойде само ден след като представители на администрацията съобщиха, че той подготвя излизането на САЩ от НАФТА. Това оказа натиск както върху Конгреса – да даде зелена светлина за нови преговори, така и върху Канада и Мексико – да отстъпят пред американските искания. Според "Ню Йорк Таймс" последните действия на Тръмп могат да бъдат сочени като пример за подхода му при решаването на проблеми.

Така или иначе, перспективата за изтегляне предизвика тревога в Мексико и Канада. Канадският долар и мексиканското песо силно поевтиняха спрямо щатската валута. Курсът на песото се срина с близо 1.5 на сто само за час, а канадският долар загуби около 0.45 на сто от стойността си. След съобщението от Белия дом, че засега Съединените щати няма да се оттеглят от НАФТА, и песото, и канадският долар скочиха на валутните пазари. Песото добави 1.1%, с което възстанови голяма част от спадовете от предния ден. Канадският долар поскъпва с 0.6%, като прекъсва четиридневна негативна серия.

Споразумението между САЩ, Канада и Мексико влезе в сила през януари 1994-а и свърза трите страни в обширна зона за свободна търговия.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст