Сотир Цацаров заяви, че не вижда нищо нередно в срещата си със Сашо Дончев и Георги Гергов

сотир цацаров

В първия си публичен коментар, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не се срамува и вижда нищо нередно в срещата си с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов. Цацаров коментира скандала пред пленума на ВСС, предаде БНР. Темата влезе в заседанието на Съвета по предложение на шестима от съдебните кадровици. В няколкоминутното си написано изявление Цацаров заяви, че не е заплашвал Сашо Дончев, но не се е поддал и на искането от Дончев да повлияе на прокурори, работещи по проверка или дело, свързано с "Овергаз". Лицата, с които съм се срещал, не са обвиняеми, подсъдими или криминално проявени. Не съм бил на тайна среща в центъра на София, продължи той и заяви, че според него, това е чужд сценарий, в който няма да участва.

Тук, продължи Цацаров, обръщайки се към колегите си от Висшия съдебен съвет, на тази маса няма сценаристи, но има хора, на които е възложено да изпълняват конкретни сценарии. Той не назова конкретно имената, които има предвид, на своите колеги, след което влезе в кратка реплика с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който не беше удовлетворен от обяснението. Цацаров лаконично му каза, че няма намерение да дава точно на него обяснение.

Заседанието започна с дебат по точка, внесена от мнозинството в Съвета, с която се твърди, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов недопустимо оказвал натиск върху ръководители на съдилища във връзка с изборите на членове на следващ Висш съдебен съвет от съдийската колегия. Намесата се изразявала в това, че изисквал протоколите от общите събрания, на които са правени номинаци.

В отговор Панов предупреди, че се готви костинбродски сценарий и че има опасност и заплаха за честността и свбодата на магистратския вот.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст