Здравната каса: Болниците могат да работят спокойно

Откриване на новото Спешно отделение на болница  УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД. Бойко Борисов  - премиер  д-р Петър Москов - Министър на здравеопазването. болнична стая легло легла

Болниците в страната имат възможност спокойно да осъществяват дейността си. Това съобщиха от ръководството на Националната здравноосигурителна каса.

Повод за изявлението е, че някои заведения за болнична помощ в страната изразяват безпокойство, че бюджетът им за тримесечието за дейност април-май-юни е намален.

Управителят на Здравната каса беше предложил на сегашния Надзорен съвет да вземе решение в индивидуалните договори с лечебните заведения за болнична помощ за първото тримесечие (април-юни)  да бъдат вписани стойностите на заявената, проверена и безспорно доказана от контролните екипи на РЗОК дейност. Предложението не бе прието, а Надзорният съвет отложи решението за заплащане на надлимитна дейност и намали средномесечната стойност на парите, които получават лечебните заведения, от 137 млн. лв. на 133 млн. лв. Въпреки това от касата подчертават, че според новия рамков договор болниците могат да се възползват от  трипроцентово увеличение на парите си.

Надзорният съвет на НЗОК е определил тримесечни общи стойности на всяка районна здравноосигурителна каса в страната. Това означава, че за лечебните заведения за болнична помощ са определени не тримесечни индикативни бюджети, а тримесечни общи стойности, разпределени по месеци, с възможност за гъвкавост между месеците в тримесечието, както и възможности за надвишаване до 3% на определените тримесечни стойности. 

За осигуряване на нормалното протичане на лечебно-диагностичния процес в лечебните заведения, НЗОК е предвидила възможност за надвишаване до 3% на определените тримесечни стойности за всяко лечебно заведение. С това ще се гарантира запазване на стойността на средствата за дейността за първите четири отчетни месеца (декември 2016 г. – март 2017 г.). 
Предвижда се средствата да бъдат осигурени чрез вътрешни компенсирания по бюджета на НЗОК и евентуалното преизпълнение на приходите на институцията. 

Информацията идва на фона на искането на Лекарския съюз касата да отключи парите от резерва си.
 

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст