ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има пари, но няма лекар, за разделянето на сиамски близнаци от Сливен

бебета

Не финансирането е проблем в случая със сиамските близнаци от Сливен, а това, че няма лекар, който да извърши операцията. Нашите лекари казват, че случаят е много тежък и близнаците не могат да бъдат разделени, нямат опит и не знаят къде това може да се направи в чужбина. Това каза Пенка Георгиева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в студиото на Би Ти Ви.

14-годишната Мария Петрова роди сиамски близнаци преди близо седем месеца в Сливен .Бащата на бебетата е неин втори братовчед. В момента децата са в дом „Майка и дете“ в Бургас, а близките им ги посещават всяка седмица. Едното обаче няма мозъчна дейност и е в кома от раждането, за да може другото да се развива.

"Заключението на лекарите е, че едното дете е „самостоятелно нежизнеспособно, като наличните анатомични съотношения между близнаците правят разделянето им анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо“. Това е, за съжаление", обясни Георгиева.

Децата са с обща кръвоносна система и разделянето носи риск за живота и за двамата. 

Лекарите на 14-годишната Мария не видели аномалията по време на бременността, защото ехографската апаратура на болницата била стара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст