ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Герджиков завеща на “Борисов 3” интеграцията на бежанците

Бежанци на работа

 Служебното правителство реши на днешното си заседание да остави на следващия кабинет Постановление 208 за интеграцията на бежанците.

От правителствената информационна служба уточниха, че ако то бъде прието днес, то ще е в нарушение на процедурата. Срокът за обсъждането изтича утре. Постановлението бе поставено отново за обществено обсъждане за прецизиране.

Постановление Министерския съвет от 2016 беше отменено от служебното правителство в края на март по настояване на президента Румен Радев. В документа се указват условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумение за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. Постановлението беше остро атакувано от социалистите по време на предизборната кампания както на президентските избори, така и на парламентарните. Тогава лидерът на БСП се закани, че кметове от БСП ще внесат жалба до ВАС, който да отмени постановлението.

Служебният социален министър Гълъб Донев обясни в началото на април, наредбата предлага интеграция по желание от страна на мигрантите. Такова обаче липсва, защото страната ни се явява транзитна и тяхната цел е Западна Европа. Той припомни, че получилите статут получават почти всички права на българските граждани. Според него обаче трябва да има отговорност на страните, ако не спазват споразумението за интеграция, тоест да има и санкционен механизъм. Например  получилите статут получават съответните социални помощи, но ако откажат интеграционните механизми, според министъра, те трябва да бъдат лишени от тези помощи. 

Според бившия министър на вътрешните работи в кабинета „Борисов“ 2  Румяна Бъчварова няма никаква причина следващото правителство на ГЕРБ да не приеме новата наредба за интеграция на бежанци. На пресконференция в началото на април тя заяви, че при липсата на такъв документ държавата ни не може да продължи да изпълнява ангажиментите си към Европа.

Бъчварова обърна внимание, че от политическите им опоненти са експлоатирани два вида страхове срещу атаката на постановление 208. Според нея първите са социалните страхове, че за сметка на интеграцията се ощетяват българските граждани и, че с този процес се застрашава националната сигурност. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст