ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плащаме заеми и с биткойн

Виртуалната валута биткойн

Компанията за бързи кредити Credissimo, която работи на нашия пазар, вече приема криптовалутата bitcoin като редовно разплащателно средство, съобщиха нейни представители. Дружеството дава възможност на своите клиенти да погасяват задълженията си, използвайки популярната електронна валута като допълнително разплащателно средство.

Bitcoin е най-разпространената децентрализирана криптовалута и разплащателна мрежа в света. Поради ниските такси, в сравнение с традиционните цифрови портфейли и кредитни карти, bitcoin е изключително подходящ онлайн финансов инструмент за извършване на трансакции.

В рамките на минути всеки потребител може да създаде свой дигитален bitcoin портфейл и да започне да извършва разплащания в уебсайтове на компании. Други ключови предимства са обработка на плащания в реално време, 7 дни в седмицата; ниски такси за извършване на трансакции, както за потребители, така и за търговци; пълен клиентски контрол – без нежелани и скрити такси; високо ниво на защита на личните данни и пълна прозрачност за употребата на финансовия инструмент.

Междувременно биткойнът достигна нов рекорден връх вече гони 1500 долара. Криптовалутата започна ударно годината. Виртуалните пари спечелиха 20% през първата седмица на 2017-а, след което се сринаха с 35 на сто заради опасения, че Китай ще наложи по-строг контрол върху търговията. Скорошен спор между предлагащи биткойн също застраши валутата. Тя обаче скочи в началото на април, след като стана ясно, че Япония приема биткойна като законно платежно средство – нещо, което Русия заяви, че вероятно също ще предприеме през 2018 година.

Догодина Русия може да легализира биткойна, съобщи финансовият заместник министър Алексей Мойсеев. Законовото регулиране на операциите с  криптовалутата ще доведе до затягане на контрола над нейното разпространение и борбата с нелегалните финансови операции. Заместник финасвоият министър на Русия обаче изказа съмнение, че този финансов инструмент ще получи широко разпространение в Русия. Той предположи, че криптовалутата ще остане инструмент, от който ще се интересува ограничен кръг хора.

Любопитна подробност е, че руското финансово министерство смени позицията си за криптовалутите само за 12 месеца. Миналата година по това време ведомството лобираше за разработването на законопроект за наказателна отговорност за разпространението на криптовалута, като се предвиждаше реално лишаване от свобода до 7 години.

В интерес на истината криптовалутите по цял свят завариха надзорните органи "по бели гащи". Рядко някой се наема да предупреди за нещо нередно, камо ли за пирамидална структура. Въпреки това има известна активност. Днес виртуалните валути не са признати и не се третират като финансов инструмент по смисъла на Закона за пазарите на финансови инструменти и спрямо тях не следва да се прилагат изискванията на този норматив, изтъкват хората от КФН по подобие на британските си колеги.

Потенциалните инвеститори наистина трябва да имат предвид, че инвестицията в такива "криптовалути", които вече надвишават 400 различни вида, крие висок риск. Ако организаторът на такъв вид дейност изпадане например в несъстоятелност лицата не подлежат на компенсация от Фонда за компенсиране на инвеститорите.

Европейските банки също не са спокойни. Те вече призоваха финансовите институции на Стария континент да не приемат биткойни и други виртуални валути. В свое комюнике Европейският банков орган – ЕБО (European Banking Authority – EBA), чиято централа се намира в Лондон, отправя съвети към властите "да разубедят финансовите институции да купуват, държат и продават виртуални валути, тъй като няма никакъв регламентиращ режим за тях". Според ЕБО, който координира действията си с Европейската централна банка (ЕЦБ) и с европейските финансови регулатори, "рисковете (свързани с виртуалните валути) превишават облагите", които могат да дойдат, да речем, от бързината или от икономичния характер на транзакциите. Тези рискове са свързани най-вече с "прането на пари или с други финансови престъпления".

В цялата тази история, естествено, е важен въпросът за облагането на доходите от криптовалута. Националната агенция за приходите, за която е важно облагането на дохода, а не неговият произход, се самосезира още миналата есен. Доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуалната валута биткойн се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%), съобщи НАП. Тоест доходите от продажбата на биткойни се третират като доходите от продажба на финансов актив. Облагаемият доход и данъчната основа в тези случаи е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка конкретна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка конкретна сделка. Облага се само печалбата.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст