ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин и Тръмп се разбраха за зона за сигурност в Сирия

тръмп путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди с руския си колега Владимир Путин перспективата за създаване на зони за сигурност в Сирия "за постигане на траен мир" в тази страна. Това съобщи пресслужбата на Белия дом след състоялия се вчера телефонен разговор между двамата лидери, предаде ТАСС.

Президентът Тръмп и президентът Путин се съгласиха, че страданието на хората в Сирия продължава твърде дълго време и страните трябва да направят всичко възможно за прекратяване на насилието.

Двамата проведоха "много добър" разговор, който включваше обсъждането на зони за сигурност за постигането на траен мир, се посочва в комюнике на Белия дом.

Тръмп и Путин обсъдили също съвместни усилия за изкореняването на тероризма в Близкия изток. Белият дом съобщи също, че двамата президенти са обсъдили и начините за "решаване на опасната ситуация в Северна Корея по най-добрия начин".

Тръмп уведоми Путин, че САЩ ще пратят свой представител на започващите днес преговори за Сирия в Астана, Казахстан, съобщи Ройтерс, като се позовава на пресслужбата на Белия дом.

Представител на Държавния департамент на САЩ потвърди пред ТАСС, че в преговорите в Астана ще участва и.д. помощник-държавен секретар на САЩ за Близкия изток Стюарт Джонс. "Неговото участие в качеството на наблюдател от САЩ показва подкрепата на Вашингтон на политическото решение на сирийската криза", посочил източникът.

Вчерашният телефонен разговор беше първият между двамата лидери след американското ракетно нападение срещу сирийска военновъздушна база на 7 април. Русия е един най-важните поддръжници на сирийския режим, отбелязва АП.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст