ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов притопли предизборните обещания

Парламент - клетва на Бойко Борисов

Новият стар премиер Бойко Борисов повтори пред парламента преди гласуването на третия му кабинет предизборните обещания на ГЕРБ за увеличаване на доходите на българските граждани. Той посочи, че по време на третото му управление България няма да се отклони от своя евроатлантически път и ще работи за реформиране на Европейския съюз.

Сто трийсет и три депутати дадоха гласовете си за лидера на ГЕРБ и министрите му. Сто народни представители от БСП и ДПС бяха "против". Любопитна беше позицията на председателя на партията "Воля" Веселин Марешки, който даде доверие в аванс на министър-председателя и го подкрепи, но гласува отрицателно за персоналния състав на правителството вероятно защото до последно очакваше да бъде поканен в изпълнителната власт, но това не стана.

"По волята на българския народ днес ГЕРБ и "Обединени патриоти" поемаме отговорността за България в следващите четири години. Изправени сме пред много предизвикателства. Днес нашите граждани се нуждаят от отговорно управление и сигурност", заяви от парламентарната трибуна Бойко Борисов, според когото новите управляващи гарантират стабилността на страната и безпроблемното й председателство на ЕС.

"При изпълнение на мерките в програмата гарантираме минимална работна заплата от 650 лв. и средна заплата от 1500 лв. в края на мандата", продължи с обещанията Борисов. По думите му модернизацията и ускоряването на растежа ще увеличат БВП до 120 млрд. лв. в края на четиригодишния мандат. Минималната пенсия ще бъде увеличена от 1 юли, а минималната пенсия за стаж и възраст от 1 октомври, увери още той. Наред с това ще бъдат преизчислени всички пенсии, отпуснати през 2010-а със средния осигурителен доход за 2009-а. Премиерът се зарече, че новото правителство ще подкрепи растежа на икономиката и ще работи за решаването на демографските проблеми, ще продължи политиката на намаляване на дефицита и ще запази данъчните ставки. За да се постигне всичко това, ще бъдат предложени мерки за ограничаване на сивата икономика и административната тежест, за развитие на капиталовия пазар, както и за развитие на икономическите зони. "Основна цел на България ще бъде интеграцията в европейската финансова инфраструктура, Единния банков съюз и еврозоната. Те са естественият ни път след изпълнението на всички критерии. Дотогава валутният борд е неприкосновен", категоричен бе Борисов. 

"Енергийната сигурност е ключова за нашата сигурност. Ще я гарантираме чрез собствен добив и изграждане на газов хъб. Ще предложим законодателни промени с цел пълната либерализация на енергийния пазар", каза ръководителят на кабинета. След което си спомни, че образованието е основен сектор на правителството и то се ангажира с ръст на средствата за наука и образование.

"За да гарантираме националния суверенитет, ще участваме в изготвянето на политиката за отбрана на Европейския съюз", изцепи се още Борисов. Основна цел на екипа му ще е и завършването на магистралния пръстен в страната и борбата с корупцията по всички етажи на властта. До края на 2018-а щели да бъдат изпълнени и 17-те препоръки от Доклада за сътрудничество и подкрепа. Мерките в икономиката ще са насочени към малкия и средния бизнес.

"Ще гарантираме сигурността на българските граждани и ще ограничим битовата престъпност чрез засилване на полицейското присъствие в населените места, ограничаването на нелегалната миграция и защитата на националните ни граници, които са наш основен приоритет", не пропусна да  отбележи Бойко Борисов. Сред многото обещания бе и продължаването на съдебната реформа, а "за борбата с корупцията ще предложим нов антикорупционен закон, в който се ще се предложи създаването на единен антикорупционен орган". И още: до края на 2018-а трябва да бъде въведено електронно правосъдие, което било "ключово за справянето с корупцията".

Дебатите по структурата и състава на новия кабинет продължиха около два часа, като лявата опозиция направи всичко възможно да опъне нервите на още незаклелия се председател на Министерския съвет, знаейки, че той не обича особено да стои в пленарната зала, без да прави нищо. Поне седем-осем депутати от БСП, плюс двама-трима от ДПС, направиха изказвания, като социалистите оползотвориха цялото полагаемо им се време без остатък. А след всяко от трите гласувания – за министър-председател, за структура на правителството и за персоналния му състав, вземаха думата по три пъти за обяснение на отрицателен вот. "Червените" определиха управленската програма на Борисов като "тюрлюгювеч" и "претоплена манджа от предишните му две управления". Докато траеше цялата парламентарна процедура, доста се поизнервиха и бъдещите министри, които постоянно влизаха и излизаха от залата.

Както се очакваше, опозиция подложи на унищожителна критика новите избраници на стария премиер. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна три причини, заради които левицата няма да подкрепи правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. На първо място, тя изведе сериозните различия в идеи и програми на двете формации за развитието на икономиката, за борбата с бедността, за достъпното здравеопазване, за борбата с корупцията и бедността. Втората причина, е, че приоритетите за управление, които Борисов и партньорите му определиха след сключването на коалиционното споразумение, са отказ от предизборните им обещания. "Това е правителство на подмяната спрямо това, което обещахте. От красивите думи преди изборите не е останало почти нищо", заяви Нинова. Третата причина е несигурността в България, която управляващите са заложили в коалиционното споразумение. И въпреки че в словото си пред депутатите Борисов почти изцяло повтори предизборните обещания на партията си, според лидера на социалистите ГЕРБ и "Обединените патриоти" са направили сериозни отстъпки в обещанията си по ключови въпроси, свързани с доходите, сигурността, образованието, здравеопазването, икономиката и финансите. Становището на Нинова е, че ГЕРБ са излъгвали тези, които са ги подкрепили. За нея политическата класа на статуквото продължава по старому с кабинета "Борисов-3".

От ДПС не простиха на Борисов и коалицията му с националистите. Предводителят на движението Мустафа Карадайъ е на мнение, че правителството няма да успее да оправдае очакванията на хората за справяне с бедността и демографската криза. "ГЕРБ повтори грешката си от предишния мандат. Коалиционно управление с обединение от партии не носи стабилност и необходимите реформи", аргументира се той. Карадайъ сподели, че лидерите на патриотичния съюз са лицемери, които са излъгали своите избиратели и че включването на Валери Симеонов като вицепремиер, отговарящ за демографската криза, е висша форма на цинизъм. След което се обърна към ръководството на ГЕРБ с думите: "За втори път, без да е необходимо, включвате националисти във властта. В Европа не може с националисти, а в България може. ДПС ще използва всеки европейски политически формат, за да се обърне към ЕНП за този двоен стандарт." За движението управленската програма на ГЕРБ и Патриотите са общи фрази и пожелания, а споразумението им – размиване на отговорността. Карадайъ добави, че партията на Борисов ще плати най-висока цена за своята безотговорност и изгубеното време.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст