АЛДЕ: Коалицията на Борисов с крайни националисти подкопава европейските ценности в България

Ги Верхофстат

Лидерът на групата на либералите и демократите в Европейския парламент – АЛДЕ, Ги Верхофщадт, реагира по повод появата на  снимка на един от зам.-министрите на Обединените патриоти, отдаващ нацистки поздрав.

"Въпреки че висшият служител си подаде оставката, българското правителство минимализира инцидента.Бъдещето на България не бива да бъде в ръцете на крайни националисти. Много съм загрижен, тъй като участието на Обединените патриоти в управлението поставя под въпрос ценностите, в които страната се е врекла при присъединяването си към Европейския съюз. Европа вече изпита какво се случва, когато ксенофобията и езикът на омразата спечелят, когато обществата се поляризират и разделят на етническа основа. Не бива да допускаме тази грешка отново", заяви лидерът на групата.

Според него премиреът Бойко Борисов заедно с него и семейството на ЕНП носят отговорност за бъдещето на България, както и за успешното провеждане на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. 

"Борисов трябва са преоцени коалиционните си взаимоотношения и да покаже, че ще има нулева толерантност към крайни и националистически прояви на  членове на правителство. Семейство на АЛДЕ ще наблюдава действията и политиките на това правителство много отблизо", заяви Ги Верхофщадт. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст