„Бирата на фокус“ – полезна, за приятели, за свежест

СПБ

Бирата е алкохолна напитка, която e любимо питие на много хора. Не случайно тя е и третата най-популярна напитка изобщо след водата и чая. А всеки любител на пенливата течност намира своите основания да предпочете бутилката с бира. 

Пивото и неговите натурални съставки са полезни за балансирания начин на живот и отлично възстановяват организма след физически натоварвания. Около това се обединиха експерти, известни личности и хора, които активно се занимават със спорт, на старта на деветото издание на информационната кампания на Съюза на пивоварите в България. Тази година тя е под мотото „Бирата на фокус“, а началото ? бе дадено в сряда вечерта на традиционното пролетно парти в изискания „Естерхази бар“ в София.   

„И тази година продължаваме да информираме потребителите за това какво съдържа и какви са качествата на пивото, както и какво въздействие имат неговите съставки за балансирания начин на живот.“ Това каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите.

Тя изрично подчерта, че заедно с колегите си са изключително последователни в това начинание, защото са убедени, че потребителите трябва да знаят достатъчно не само за всяка категория храна и напитка, а изобщо за всичко, което купуват. По думите й тук се крие разковничето за доброто качество на живота и избора на качествени продукти. „В това отношение винаги трябва да се позоваваме на научни изследвания и такава е целта на нашата кампания, която продължава вече толкова години. Ние търсим пресечна точка между полезното, приятното, забавното и образователното“, обясни тя.

Специалните гости на събитието актьорът и водещ Павел Владимиров и актрисата и активна спортистка Силвия Петкова споделиха защо бирата е част от тяхното забързано ежедневие, как пивото допринася за добрата им кондиция, социалния им живот и контакти. Те припомниха, че любимата на мнозина пенлива напитка е със сравнително ниско алкохолно съдържание и ценни хранителни вещества, а според случая – всеки може да избере безалкохолна бира.

Добре известно е, че в бирата има само напълно натурални съставки – вода, хмел, малц и пивни дрожди (популярни като бирена мая). Именно благодарение на естествените си суровини, пивото съдържа редица благоприятни за организма вещества, които се запазват при процеса на производство. „Добре е да знаем и какво няма в бирата. В нея няма мазнини, а съдържанието на прости захари е ниско“, обърна внимание Павел Владимиров. 

В 100 мл стандартна бира има около 43 калории, а при безалкохолната са само 18. Също така в  пивото има вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата. Така че умерената консумация на кехлибарената напитка не води до напълняване – то се получава от обилните мезета. Не само, че от нея не се напълнява, но бирата e богат източник на разтворими фибри – важни за храносмилането и намаляването на нивата на холестерол. Тя съдържа и антиоксиданти – веществата, които противодействат на вредните ефекти от окисляването в човешкия организъм. 

„Дамите трябва да знаят, че пивото съдържа силиций, който предпазва от остеопороза, като прави костите по-здрави“, обясни Силвия Петкова. Тя не пропусна да отбележи и че последните изследвания отново показват, че комбинацията бира след спорт е изключително добра. 

Силвия Петкова припомни, че както безалкохолната, така и традиционната бира хидратират организма, тъй като съдържат 92% вода, витамини от група B, соли и основни минерали като калий, силиций, магнезий. „Така че малко биричка след физически упражнения е хем с полезно, хем със супер освежаващо въздействие. А и специалистите го препоръчват, но винаги и само при умерената консумация“, допълни тя. 

Думите на водещата бяха потвърдени от известния диетолог проф. д-р Донка Байкова. Тя е категорична, че нискоалкохолните бири са изотонични и съдържат необходимите на организма вещества след тренировка. Комбинацията на минералите и витамините в пивото помага за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на тялото след физически натоварвания и спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска. Тя цитира последната научна публикация по тази тема от международното списание „Изследвания в областта на храненето и науката за храните“, където екип от австрийски учени препоръчват особено безалкохолната бира като подходяща алтернатива на класическите фитнес напитки, именно заради високото съдържание на минерали, съчетано с изотоничен ефект. За проучването съдържанието на минералните соли и въглехидрати в пивото е установено чрез високоефективна течна хроматография и йонна хроматография. Проф. Байкова уточни, че резултатите от изследването напълно подкрепят изводите, до които са достигнали и испанските, английските и българските учени. 

На финала на елегантното събитие гостите видяха две забавни блиц видеа с участието на Силвия Петкова и Павел Владимиров. В тях младите актьори ни запознават с характеристиките и свойствата на пивото, като се базират на редица научни изследвания. Видеата са част от информационна кампания в социалните мрежи, която Съюзът на пивоварите стартира, за да се запознаят повече хора с качествата на бирата.

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) е представителната организация на производителите на бира в страната (Болярка – ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг  България” АД и „Ломско пиво” АД) и техните доставчици на суровини, материали и оборудване.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

След "пренареждането" на мандатите и влизането на "Величие" в 51-ото Народно събрание, смятате ли, че има риск за кабинета?

Подкаст