Борсата яхна вълната на дивидента

пари плащане бизнес

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Световните капиталови пазари изпаднаха в "заслужено" блаженство и безгрижие през последните десетина дни. Волатилността или "нервността" на търговията достигна рекордно ниски стойности. Индексите на развитите международни борси чупеха рекорд след рекорд, окриляни от светлото бъдеще, което ни предстои. Народът в подобни случаи мъдро споделя, че "всяко чудо е за три дни и многото хубаво не е на хубаво". Тъкмо избрахме един възлов европейски президент (Макрон) и като заек от храсти изкочиха тенденции за импийчмънт на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Няма нужда да се впускаме в излишен анализ на обосновката и на причините за подобна крайна опция. Но самите слухове за нея доведоха, при това съвсем логично, до солидни трусове на капиталовите пазари. Отдавна позабравеният финансов термин "риск" сякаш внезапно се завърна отново на дневен ред и това доведе до скок на ценните метали и на американските правителствени бондове. Съответно и на разпродажби при акциите.

У нас усмивката отново не слезе от лицата на инвеститорите. Най-старият, тесен и представителен борсов индекс SOFIX прибави нов процент върху стойността си, докато със завидна лекота превземаше равнище от 660 пункта. Начело на "сините чипове" по поскъпване застана северната "черноморска перла", к.к. "Албена". Само за седмица акционерите на курортния комплекс прибавиха близо 6% върху вложенията си до 67 лв. за дял.

Макар и при малък изтъргуван обем силно нагоре през седмицата се придвижиха и книжата на "Еврохолд България". Акциите на финансовия холдинг буквално отскочиха с близо 8% – до 0.90 лв. за брой. "Монбат" и "Софарма" също "удариха по едно рамо" на борсовия "лакмус" с ръстове по позициите между 1 и 2% до равнищата съответно 10.85 лв. и 4 лв. за акция. Сходен ръст отбелязаха и книжата на "Адванс Терафонд" АДСИЦ. Дружеството, инвестиращо активите си в земеделски земи, бе на крачка от преодоляването на нивото от 2.20 лв. за дял след обичайния си месечен отчет за дейността. За април се забелязва осезаемо нарастване на активостта от страна на дружеството със закупени 320 дка при средна цена 830 лв. на декар и продадени нови 4 689 декара. По този начин от началото на годината фондът за земеделски земи се е освободил общо от 5863 дка при средна цена 1450 лева.

Засилено инвеститорско внимание наблюдавахме отново и към акциите на по-ликвидните публични банки на "БФБ-София" – Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Централна кооперативна банка (ЦКБ). Книжата на ПИБ се консолидираха на новопостигнатите по-високи равнища около 5.80-5.85 лв. за дял при относително динамична търговия. Сходна беше ситуацията и с по-малкия й конкурент, който е част от групата на "Химимпорт" – Централна кооперативна банка. Акциите й отбелязаха движение нагоре в рамките на около 1% и засилена размяна в рамките между 1.64 и 1.68 лв. за брой.

Книжата на "ЧЕЗ Разпределение България" не слязоха от "радарите" на спекулантите и поскъпнаха с нови около 4%  – до 275 лв. за акция. Допълнително "масло в огъня" наля публикуваното решение на управителния съвет на енергийното дружество да предложи брутен дивидент от 25.4 лв. на акция на предстоящото общо събрание на акционерите. И другата компания от групата на ЧЕЗ в България, а именно "ЧЕЗ Електро България", зарадва акционерите си с подобаваща седмична доходност и по-конкретно с 16% – до "скромните" 25 000 лв. за дял.

Едно от сравнително новите публични дружества – "Сирма Груп холдинг", най-вероятно ще разпредели по 0.01 лв. на акция, или 36% от печалбата си под формата на дивидент. Новината не успя да събуди страстите по позицията и търговията продължи да се движи около нивото от 1.10 лв. за дял. В контраст с "младия си борсов колега" ръководството на "Агрия груп холдинг" предлага да не бъде разпределян паричен дивидент от печалбата за 2016 година, което ако бъде прието от общото събрание, би оставило акционерите на аграрния холдинг за пръв път без "бонус" от далечната 2008 г. досега. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст