България пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа

ЦИК - проведе се жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите

Централната избирателна комисия пое председателството на Асоциацията на избирателните комисии от Европа, а председателят на ЦИК Ивилина Алексиева стана президент на Асоциацията на състоялото се в България заседание на Изпълнителното бюро на Асоциацията през май.

България ще председателства Асоциацията в продължение на една година като през ноември ЦИК ще бъде домакин и на 26-ата конференция на тема „Съзнателните гласоподаватели в дигиталната епоха“. На конференцията се очаква да присъстват над 150 изборни експерти от цял свят и да бъдат дискутирани най-добрите изборни практики през 2017 г., както и възможностите за ангажиране на младите хора в изборния процес. В рамките на конференцията ще се проведе и Общо събрание на АСЕЕЕО.

Асоциацията на избирателните комисии от Европа е създадена през 1991 година в Будапеща, Унгария. България е сред първите ѝ членове. Мисия и целите на Асоциацията са повишаване на професионализма на изборните институции чрез обмяна на опит, наблюдение на избори, подготовка на позиции във връзка с подготвяне на проекти на ЕК и ЕС относно изборите и изборното законодателство, свързани с прозрачност на изборите, финансиране на изборни кампании, гарантиране на избирателните права, равнопоставеност на гражданите и др.

В организацията членуват 25 избирателни комисии и трима асоциирани членове. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст