Икономисти обсъдиха принципите на доброто управление

лъчезар борисов

Прилагането на принципите на доброто управление стои в основата на съвременната държава. То води до стабилно, балансирано и справедливо развитие, до увеличаване на благосъстоянието в обществото. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на откриването на Националната кръгла маса на тема: „Съвременни планови практики в България – проблеми и предизвикателства“.

В дискусията участваха още и Велик Занчев зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Тома Дончев директор на дирекция „Развитие на одитната дейност“ в Сметната палата, представители на местната и централната власт, академичната общност, неправителствения сектор и др. Дискусията бе организирана от Стопанска академия „Димитър Ценов“ и Националната асоциация по прогнозиране и планиране.

По време на кръглата маса заместник-министър Борисов подчерта, че с дискутирането по проблемите на плановата практика в България, която е навременна, значима и полезна, ще се постави акцент върху подобряване на качеството на процесите на планиране на национално и местно ниво. „От опит знам, че на подобни обсъждания се предлагат нови идеи, които след това имат успешна реализация в практиката. Вярвам, че и този път ще бъде така“ , каза зам.-министърът.

В рамките на форума зам.-министър Борисов поясни, че в Националната програма за развитие: България 2020, изработена в контекста на Стратегията за развитие на Европа 2020 се слага ясен акцент върху доброто управление в приоритетните области за развитие. „В съответствие със стратегията на Съюза „Европа 2020” и в допълнение на целите и приоритетите на Националната програма за реформи и Националната програма на развитие България 2020, Министерство на икономиката разработи Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС)“, каза още той. И подчерта, че Стратегията е пример за национален стратегически документ, чрез който се осигурява по-ефективно използване на националните и европейски публични средства, а също така чрез нея се подобрява координацията и взаимодействието между инициативите, предприети на общностно, национално и регионално ниво в областта на иновационната политика.

Икономическият заместник-министър изрази подкрепа на думите на проф. Борисов, че най-успешните държави най-точно и стриктно планират своята дейност. Проф. Борисов от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ от своя страна благодари за подкрепата на Министерството на икономиката и пожела на всички участници в дискусията и занапред да работят заедно за подобряване на процесите на планиране в името на икономическия просперитет на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст