Monero, любимата криптовалута на съвременните хакери-изнудвачи

хакер

2016-та беше изключителна година за общността, търгуваща и разплащаща с криптовалути. Някога безизвестната крптовалута Monero остави всички други да и дишат прахта, увеличавайки стойността си цели 27 пъти! Така стана не просто златна мина за всички спекуланти на “борсата” за търговия на криптовалути, но и сладък инструмент за всички защитници на непроследимите плащания – в това число и на някои внезапно забогатели дилъри на наркотици, развиващи бизнеса си в Dark Web, сочи блогерът Дамян Дешев – предприемач, хакер, лектор и основател на Cyhat JSco.

През последната година стойността на свръх анонимната криптовалута Monero нарастна с 2 760 процента, превърщайки в на практика най-динамично развиващата се криптовалута на 2016-та. Днес цената на Monero е около $12, при цена от 50 цента преди 12 месеца. Общата стойност на всички емитирани Monero към момента е 165 милиона долара. Като основна причина за експлозивния ръст на валутата е сочен нейният уникален начин да се защитава от проследяване. Тя надгражда сигурността на Bitcoin (където се разчита изцяло на децентрализация), с допълнителни функции, които я правят далеч по-защитена: напълно анонимна и практически непроследима.

Тези свойства на Monero го направиха сигурния любимец на най-малко една онлайн общност, имаща постоянна нужда от надграждане на сигурността на транзакциите: черният пазар в Dark Web. През август миналата година онлайн-магазинът за “любопитни” стоки Alphabay, започна да предлага на хилядите си доставчици Monero като алтернатива на Bitcoin. Бърз преглед на черния пазар днес показва, че дилъри на всичко – от откраднати номера на кредитни карти, до хероин и огнестрелни оръжия, приемат плащания с тази по-сигурна криптовалута. Това увеличение в активните потребители на валутата е индикатор за нейния висок потенциал да запазва самоличността и сигурността на ползващите я, споделя Рикардо Спани, един от главните разработчици на продукта.

Изкушаващо е да мислим за всички криптовалути в смисъла на Bitcoin – отчасти, защото повечето от тях са негови деривати. Monero обаче, е изцяло отделно явление. Структурата му решава няколко ключови проблема в сигурността на “старото куче” Bitcoin, който, въпреки твърденията за висока степен на анонимност, няколко пъти е страдал от особени парадокси на сигурността. За разлика от комерсиалните услуги като PayPal, Bitcoin позволява на всеки да изпраща пари онлайн, без да се налага да предоставя никакви детайли за себе си. Но ако нечий Bitcoin адрес е свързан с неговата реална идентичност, всяка транзакция от неговия портфейл е изцяло видима в публичния blockchain. Скриването на тези плащания е свързано с допълнителни мерки за защита, като пренасочването им през т.нар. “tumblers”, които чрез специални математически изчисления смесват транзакцията с такива на други потребители (като понякога крадат преведените суми, така че внимавайте!), или чрез използване на техники от типа “coinjoin”, вградени в някои програми за управление на Bitcoin портфейли, които смесват, макар и по различен начин, плащанията, правейки ги по-трудни за проследяване. “Ако плащам наема си в Bitcoin, няма да е трудно за хазяина ми да разбере колко пари съм спечелил този месец, ако не взема допълнителни мерки за защита”, казва консултантът по криптиране и криптовалути Питър Тод. “След това може да реши да ми вдигне наема, например. Ползвайки незащитено Bitcoin, вие издавате информация, която със сигурност не искате да е публична”.

За сметка на това Monero не просто вгражда въпросните функции за анонимност в собствените си алгоритми, но имплементира и нови възможности, които Bitcoin все още не може да предложи. Например, използва се функцията “stealth address” за генериране на адрес за получаване на превод в Monero, при която адресите са изначално сериозно криптирани; получателят може да получи превода си, но никой не може да свърже този адрес с неговия собственик. Също така се ползва функция, наречена “ring signatures”, която прави така, че всяко преведено Monero се групира със стотици други такива, така че всяко следващо движение на превода да прави експоненциално по-трудно неговото проследяване. Отделно използва алгоритъм, наречен “ring confidential transactions”, който скрива стойността на всяка транзакция.

“Дори и с ресурсите на суперкомпютри е на практика невъзможно да се пробие криптирането на данните”, казва Спани. В бъдещите версии на криптовалутата, отбелязва той, ще бъде включена технологията I2P, която заедно с криптирането на транзакциите, ще криптира и интернет-трафика, върху който те минават.

Всичко това превръща Monero в заначителен ъпгрейд за сигурността на всеки потребител на криптовалути. За по-голямо удобство даже съществува инструмент, с които всеки може да трансферира (с нивото на сигурност на Monero) Bitcoins в своя Monero акаунт, както и да направи обратното – от сигурния си Monero портфейл да излъчи сигурен превод в Bitcoins.

Пълното информационно затъмнение около транзакциите с Monero помага на валутата да добива все по-голяма популярност, в това число и в по-мрачните кътчета на Интернет. След Aphbay още един, макар и по-малък, форум за нелегална търговия онлайн, интегрира Monero като метод за плащане. Съвсем малко след това, стойността на валутата скочи шест пъти. Преди няколко седмици Alphabay разказа на Bitcoin Magazine, че с тази валута засега се плащат около 2% от всички купувани стоки в магазина. Това изглежда като малък (засега) процент, но зад него стоят милиони долари на годишна база.

В Сайхет не препоръчваме на никого да купува, продава или ползва нелегални или откраднати стоки. Освен моралните импликации на подобни действия, извършителите на такива деяния понасят и реципрочна наказателна отговорност. Не забравйте, че е по-вероятно ресурсите на компниите, занимаващи се с информационна сигурност, заедно с тези на държавните служби, да са по-големи от вашите. В случай обаче, че търсите начин да повишите сигурността на плащанията си в интернет в името на това да упражните правото си на избор с кого да споделите личната си информация, обърнете внимание на Monero.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст