Окончателно „Авионамс“ стана държавен

Година след като предишното правителство на Бойко Борисов обяви, че едно от ключовите за българската икономика и военнопромишления комплекс предприятия, авиоремонтният завод „Авионамс”  ще бъде изкупен ,  през тази седмица от  Министерството на икономиката съобщеха , че той вече е фактическа собственост на държавата

Това стана след влизането в сила на постановление на частен съдебен изпълнител, с което по съдебен ред се потвърждава обявяването на Държавната консолидационна компания за купувач на продадените на публична продан акции на дружеството.

През месец май 2016-а за продажба бяха предложени 2 090 729 акции, собственост на „Хедж Инвестмънт България" АД. За тях  Държавната консолидационна компания  плати 28.941 млн. лева. Последва обжалване на постановлението на частния съдебен изпълнител, но независимо от това ДКК предприе действия за стабилизиране и развитие на дружеството като осигури средства за изплащане на неизплатените заплати и за продължаване на дейността на дружеството. С влизане в сила на постановлението  държавата  вече притежава 99.9% от капитала на „Авионамс" АД.

„Авионамс" АД (бивш „Терем – Георги Бенковски") е един от най-големите заводи за капитален ремонт и обслужване на летателна техника в Европа. Основната част от завода е разположена в района на авиобаза Граф Игнатиево. Връщането му в ръцете на държавата ще гарантира устойчивото му развитие, пълноценно обслужване на техниката на ВВС и максимална защита на държавния интерес, категорични са от министерство на икономиката.

Това заключение беше направено още преди година, когато премиерът Борисов посочи, че тази сделка е изключително важна  за отбраната и националната ни сигурност . Още тогава премиерът  подчерта, че през 2008-а „Авионамс” без никаква логика е бил  приватизиран  65%, от капитала на дружеството, а през 2012-а авиоремонтния завод  е бил придобит изцяло от частното дружество.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст