Тръмп заплаши с излизане от НАТО

тръмп

В навечерието на срещата на върха на НАТО на 25 май напрежението вътре в организацията се засилва, след като Доналд Тръмп намекна, че страната му може да я напусне, а Франция и Германия се противопоставят на идеята тя да се присъедини към коалицията срещу "Ислямска държава".

Президентът на Съединените щати не изключва възможността да изтегли САЩ от алианса, ако съюзниците не изпълнят обещанията си да увеличат военните си разходи, заяви служител на Белия дом, цитиран от Франс прес преди първото европейско пътуване на Тръмп. Той допълни, че "засега президентът е доволен от това, което вижда" и че " вижда, че те реагират позитивно".

По-рано друг служител на Белия дом каза пред чуждестранни журналисти, че Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне достатъчно бърз напредък. След което обаче негови колеги побързаха да смекчат думите му с уточнението, че това е далечна перспектива.

Членките на НАТО поеха през 2014-а ангажимента да увеличат разходите за отбрана до 2% от брутния си вътрешен продукт в срок от десет години, но засега малко страни освен Съединените щати са достигнали това равнище. Критиките на американския президент са насочени на първо място към Германия, която харчи за отбрана 1.2 на сто от своя БВП – въпреки обещанието на канцлера Ангела Меркел да увеличи разходите.

Междувременно военният комитет на НАТО препоръча алиансът да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава". Решението трябва да бъде взето на срещата на 25 май в Брюксел. Според председателя на Военния комитет генерал Петър Павел началниците на отбраната са единодушни, че пактът може и трябва да прави повече за увеличаването на способността на Ирак и други държави, борещи се срещу "Ислямска държава", да се защитават. Само че Франция и Германия не гледат благосклонно на идеята, съобщи Ройтерс. Основните притеснения на Париж и Берлин са да не затънат в скъпа и продължителна кампания, подобна на афганистанската, да не предизвикат раздразнение у някои арабски страни и да не влязат в конфронтация с Русия в Сирия.

Досега официални френски и германски представители не са коментирали въпроса, но по време на срещата си с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг на 11 май Ангела Меркел не отхвърли възможността НАТО като организация да се включи в коалицията. Тогава обаче и двамата отхвърлиха възможността за пряко участие във военните действия в Сирия и Ирак.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст