Близо 23 млн. лева са осигурени за два участъка на АМ “Хемус”

магистрала Струма

За довършването на магистрала "Хемус" по индикативни данни необходимият ресурс е повече от 2 млрд. лева, като 22,8 млн. лева за тази година са осигурени с постановление на Министерски съвет от януари за стартиране на два участъка, с които първоначално ще има избрани изпълнители за авансово финансиране по техните договори. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на парламентарния контрол. 

"Допълнително от бюджета са осигурени още един милион лева за разплащане на проектирането на строителството. Продължава работа за финансово осигуряване на проекта, като се търсят различни варианти, включително и въвеждането на тол таксата. Финансирането за първите 9,3 км по трасето от п.в. "Боаза" към Ябланица е осигурено. Чакаме да мине процедурата по обжалването пред ВАС и сключваме договора. От  96 млн.лева заложена цена, офериращият е предложил и спечелил с цена 55 млн. лева, като икономията на средства ще се използват за нови участъци", обясни Нанков.

Той подчерта, че участъкът п.в. "Белокопитово" към п.в. "Буховци" е в процедура по провеждане на тръжна процедура и отваряне на ценовите оферти на кандидатите. Нанков предположи, че и в този случай може да постъпят жалби.

"Финансиране за авансови плащания е осигурено и по двата договора от бюджета на АПИ. При въвеждането на тол таксите на годишна база ще има между четири и пет пъти по-голям ресурс за рехабилитация и строителство на нови пътни отсечки", допълни министърът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст