БСП поиска оставката на Валери Симеонов

Парламент Преговори БСП ГЕРБ Корнелия Нинова

Искаме оставката на Валери Симеонов заради заместник-министър в правителството на ГЕРБ с хитлеристки поздрави и вицепремиер с майтапчийски снимки от „Бухенвалд”. Докъде докарахте европейска България? Заради властта и парите ли сте готови да пренебрегнете изконни европейски и български ценности?”. Това заяви в декларация лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя направи паралел между изказването на вицепремиера  с нацисткия знак, направен от вече бившия заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев, и опит за шега на члена на БСП Крум Зарков. В ефира на „Здравей, България” той извини закъснението си с репликата: „Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме планове как да мъчим нечий дядо!"

„Понеже си позволявате да обвързвате този случай с изречението, произнесено от Крум Зарков, няма да пренебрегна този въпрос. Ние сме различни от вас и отликата е в следното: когато Крум Зарков произнесе тази реплика, БСП я определи като грешка. ГЕРБ определя днешната ситуацията като майтап. Аз казах на Крум Зарков, че светкавично трябва да се извини публично на българския народ и той го направи. Бойко Борисов каза: На всекиго се е случвало в командировка да си прави такива майтапи и е човешко“, коментира Нинова, цитирана от БГНЕС.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви пред Нова телевизия, че са жертва на лов на вещици, да не каже и на лов на фашисти. "Няма как да си подам оставката, тези партии не са гласували за моето избиране", допълни той по повод искането на БСП, ДПС и "Воля" да се оттегли.

Той подчерта, че не си е правил майтапчийски снимки по време на студентския стаж в ГДР в края на 70-те г. на XX век и в концлагера "Бухенвалд". "Просто няма такова нещо, ще съдя вестник "Сега", закани се той. Той поиска да се пусне аудиозаписът, а не фонограма, тъй като в крайна сметка ще го поискат и от съда. Сигурен съм, че има аудиозапис, много добре зная какво съм казал",, възмути се Симеонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст