Етническото насилие на Балканите нараства

държавен департамент на САЩ

Етническото насилие на Балканите отново започна да нараства, а насилието в Македония говори за сериозността на политическите проблеми, заяви представителят на Държавния департамент Хойт Брайън Ий пред подкомисията за външни работи на американския Конгрес, съобщава белградският вестник "Данас".

Той посочи, че в района на Балканите нараства национализмът и реториката на местните политици води към разделение, съобщи Радио Свободна Европа.

От сълзотворния газ в косовския парламент до противопоставянето на Република Сръбска срещу властите в Конституционния съд на Босна и Херцеговина политиците открито поставят на тест демократичните норми и институции, смята Ий.

Той предупреди, че "Ислямска държава" и други войнстващи групировки успяват да набират бойци и симпатизанти на Балканите.

Освен това Русия интензивно работи върху подриването на напредъка на Балканите. От открития опит да свали правителството в Подгорица до по-деликатната политика на подкрепа на сецесионистката реторика в Босна – Русия се опитва да попречи на напредъка към ЕС и НАТО, когато може, подчерта Ий.

В Босна, особено в Република Сръбска, съществуват силен интерес и опити на Русия да засили влиянието си чрез правителството на Република Сръбска и чрез финансови, както и чрез политически средства, смята Ий.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст