Общинска банка обслужва административно над 45% от българите

Николай Колев - Общинска банка

Г-н Колев,  Общинска банка, както говори името й, работи с много общини. Как намирате успешната формула в работата с тях?

– В партньорството си с общините, целта на Общинска банка е не само да предоставим максимално добри условия, но и да получат подкрепа в наше лице. Оказваме съдействие от изграждане и спонсориране на инфраструктурни проекти до осъществяване на значими социални инициативи важни за местните граждани. В зависимост от потребностите на общината правим задълбочен финансово-икономически анализ за формата и условията, под които да бъде осъществено финансирането, като банката използва широка гама инструменти – от облигационни емисии до традиционните методи за кредитиране. Изготвяме индивидуален профил за всяка община и не само предлагаме изключително добри параметри, но и в максимално кратък срок и при максимално благоприятни условия, които често изпреварват значително текущите пазари за финансиране на корпоративни клиенти, например. Именно затова, че сме гъвкави и предлагаме отлични условия на общините, Общинска банка има пазарен дял на привлечените от общини средства в размер на 32.44 процента.

Споменахте общинските облигации. Вие сте банката, която държи най-голям дял от общински облигации, нали така?

– Да, към края на март месец 2017 г. Общинска банка има 72.50% дял от общинските облигации, докато в края на 2015 г., делът ни е бил под 40 процента. През последните години има засилен интерес към емитиране и инвестиране в общински облигации не само от нас, но и от други финансови институции. И това не е случайно. Наблюдаваме едно голямо израстване в управленския състав на общинските съвети, кметовете и техните екипи. Освен стабилността в държавата, която е своеобразен гарант за устойчивостта и на местните власти, в общините вече има много по-висок експертен капацитет, компетентност и натрупан опит. Кметовете и местните парламенти управляват по-успешно, подобряват се условията на живот и резултатите най-често се виждат още като влезете в населеното място. Затова макар че доходността от общинските облигации и кредити не е висока, инвестицията в тях е залог за сигурност и спомага за иновативното и креативно управление на социалната инфраструктура.

Как влияе това на Общинска банка?

– В момента ние сме бързоразвиваща се банка. Имаме над  42% пазарен дял в  кредитните  инструменти за общини, нарастване с 20%  спрямо предходната  година, десет нови общини са ни клиенти, открихме пет нови локации, балансовото число се повиши с 30% за период от две години и половина. Само ще отбележа, че вече обслужваме административно над 45% от населението на страната, което е сериозна заявка за активно присъствие на банковия пазар. Разбира се, ние се развиваме добре и в корпоративното банкиране, където отбелязваме ръст от 19%, и банкирането на дребно, където имаме чудесни нови продукти и ръст от 15%, но оставаме лидер в общинското банкиране. Самата философия на банката е да партнира на общини и да обслужва техните финансови потребности и парични потоци, да създаваме чрез това партньорство по-добри условия за живот на българите, за да намират условия за реализация и развитие в България, така че приемаме това за процес, който и в бъдеще ще определя стратегията на Общинска банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст