Тръмп се отказа да разделя големите банки на “Уолстрийт”

Уолстрийт

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се отказа да разделя големите банки на "Уолстрийт". Това стана ясно от думите на финансовия министър Стивън Мнучин пред сенаторите от банковата комисия в Сената на САЩ.

В началото на месеца Тръмп разкри, че обмисля възможността да върне някои закони от времето на Голямата депресия, които разделят потребителското и инвестиционното банкиране. Изглежда обаче държавният глава е променил вижданията си.

"Президентът иска да създаде защитна стена между инвестиционното и потребителското банкиране, но тази визия не включва разделянето на големите банки, които извършват и двете дейности. Не подкрепяме разделянето на банките. Смятаме, че това ще бъде много важен проблем за финансовите пазари и икономиката", подчерта американският финансов министър, цитиран от "Ройтерс".

Изданието отбелязва също така, че институциите на "Уолстрийт" споделят вижданията на администрацията на Тръмп. Като се позовава на мнението на Брайън Мойнихан, главен изпълнителен директор на "Бенк ъф Америка".

"Мисля, че правителството ще предложи различни закони и разпоредби за малките и големите финансови институции. Ние сме съгласни с това", заяви Мойнихан.

В хода на дебата в комисията сенаторът Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс, която е и едни от големите критици на американските банки, изрази недоверие към позицията на Мнучин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст