Румен Радев: България се връща като фактор във външната политика

Ден на Европа Румен Радев

Вече се говори и то открито, че България се връща като фактор във външната политика. Това заяви пред Националното радио президентът Румен Радев, във връзка с българската позиция на срещата на върха на НАТО и с изказването на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че държавният глава няма мнение по позицията. Според Радев страната ни открито е започнала да отстоява позиции, да защитава своите интереси и да предлага общоевропейски рационални решения.

"Президентът има правомощия във външната политика и свой глас и те не произлизат от зададени точки на правителството. По-скоро ме притеснява как ще бъде приет г-н Каракачанов в Европа след последните скандали в неговата коалиция", подчерта държавният глава. Радев напомни на министър Каракачанов, че президентът се избира пряко от целия народ и неговата легитимност не произтича от изпълнителната власт. Държавният глава обясни, че ако досега е следвал само подадените декларации и подготвените точки от министерствата, на своите заседания в Брюксел и в Малта, в момента е нямало да има в Римската декларация залегнали ясни приоритети за кохезионна политика.

"В момента нямаше да има на бюрото на Юнкер и на Туск и на г-жа Меркел предложения от България за оперативен план за противодействие в случай на ескалация на миграционния натиск по нашите граници, нямаше да има тези 425 млн. евро като предложение за дооборудване на "Гранична полиция" на България за борба с нелегалния трафик“, посочи Радев. Във връзка с предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност, президентът обясни, че го безпокои това, което безпокои всички българи.

"Всички виждаме, че средата за сигурност, в регионален и в глобален план, е изключително сложна. Това генерира потенциални заплахи и рискове за сигурността на всички ни. Затова насрочих и този първи КСНС, за да може да бъдат изложени и дискутирани тези рискове и заплахи, да оценим каква е нашата възможност да отговаряме реално в момента и в перспектива на тези предизвикателства, какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби, от какви промени имаме нужда", обясни Радев. По думите му много от стратегическите документи вече са остарели и не съответстват на съвременната среда за сигурност.

"Трябва да постигнем консенсус тези 2% кога ще бъдат достигнати като процент от БВП за разходи за отбрана. В какво точно ще бъдат инвестирани и по какъв начин", заяви държавният глава. Според него националната сигурност е комплексно понятие. „Тя се простира от външните заплахи до гарантиране на сигурността на всеки български гражданин. Тук трябва да имаме една дългосрочна политика, така че да бъдат фокусирани усилията на всички институции по най-ефективен и ефикасен начин“, каза още Радев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст