Над 50 арабски страни създават общи военни сили

тръмп салман

Над 50 страни с предимно мюсюлманско население създават общ военен контингент за борба с тероризма. Това стана ясно на срещата в Саудитска Арабия, на която присъстваха лидери на арабски и мюсюлмански държави, както и президентът на САЩ Доналд Тръмп, съобщи БНР. 

Според заключителната декларация лидерите на 55-те държави, участващи във форума, са подкрепили предложение за създаване на резервен военен контингент за подкрепа на антитерористичните операции в Ирак и Сирия, наброяващ 34 000 военнослужещи.

Междувременно саудитският крал Салман заяви в реч по време на посещението на Тръмп, че силите, управляващи в Иран, представляват "върха на копието на световния тероризъм".

"Наша отговорност пред Бог и народа ни, както и пред целия свят, е да се изправим единни, за да преборим силите на злото и екстремизма, където и да се намират те. Иранският режим представлява върхът на копието на глобалния тероризъм от революцията на Хомейни насам", каза монархът в безпрецедентна атака срещу Иран.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф разкритикува изявлението на саудитския крал и сключената от Тръмп оръжейна сделка на стойност стотици милиарди долари.

"Иран, където наскоро имаше истински избори, е атакуван от президента на САЩ в тази "крепост на демокрацията и умереността". Външна политика или просто издояване на КСА с 480 милиарда долара?", написа Зариф в Туитър, имайки предвид Кралство Саудитска Арабия.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст