Британските консерватори изгубиха мнозинството си

великобритания брексит лондон

Консервативната партия на премиера Тереза Мей няма да си осигури парламентарно мнозинство след вчерашните предсрочни избори във Великобритгания, показва екзитпол, оповестен малко след затварянето на изборните секции, предаде Ройтерс.

Според него консерваторите се очаква да спечелят 314 места в Камарата на общините, а лейбъристите 266 места, което значи, че няма ясен победител и никоя партия няма да има мнозинство в парламента. Този резултат ще внесе смут в британската вътрешна политика, може да забави преговорите за Брексит и поставя под въпрос бъдещето на Мей като лидер на торите, отбелязва Ройтерс.

Според прогнозните резултати Шотландската национална партия ще има 34 места, лявоцентристката "Либерални демократи" ще бъде с 14, а уелската националистическа партия "Плайд камри" и Зелената партия на Англия и Уелс ще бъдат с по едно място.

В сравнение с разпределението на силите в предишния парламент, торите губят 16 места, както и мнозинството си, лейбъристите на Джереми Корбин прибавят към актива си 32 места, Шотландската национална партия губи двайсетина места, а "Либерални демократи" също увеличава броя на депутатите си, съобщи Франс прес.

Ако тези прогнозни резултати се потвърдят, това би означавало болезнен провал за Тереза Мей, която свика предсрочните избори с идеята да увеличи парламентарното си мнозинство, за да има повече свобода на действие в преговорите за Брексит.

Северноирландската Демократична юнионистка партия обаче заяви, че е склонна да преговаря с премиера Тереза Мей, за да й помогне да състави правителство.

Юнионистите, които се очаква спечелят 10 от общо 18 избирателни района в Северна Ирландия, може да изиграят ключова роля в бъдещо правителство.

Влиянието, което най-малката британска провинция може да има, се засилва заради ирландската националистическа партия "Шин фейн". Тя обеща да се придържа към политиката си да не заеме полагаемите й се места в парламента, което намалява броя на местата, необходими за постигане на мнозинство. "Шин фейн" вероятно ще спечели 7 места. Така на партията победител ще бъдат необходими 323, вместо 326, места за постигане на мнозинство.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст