Искров обещава пълна подкрепа за КТБ на срещата при Плевнелиев

ктб

Управителят на БНБ през 2014 г. Иван Искров обещава пълна ликвидна подкрепа от централната банка и правителството за КТБ и банките, които са поставени или биха били поставени под натиск за изтегляне на депозити. Това става ясно от разсекретената от президента Румен Радев стенограма от консултативната среща на 29 юни 2014 г.

"БНБ няма никакъв принос към случилото се", заявява тогавашният управител Иван Искров. Той казва, че след като ръководството на КТБ е поискало банката да бъде поставена под специален надзор заради масово теглене на депозити, БНБ е била принудена "в рамките на час и нещо, след 2005 г. не ми се беше случвало подобно нещо, се наложи да намерим двама квестори – един наш служител с една госпожа, която сме ползвали при последната случка 2005 г."

Бойко Борисов иронизира Искров: "Вие нарекохте случки…, какви случки са това да ти влезе прокуратура, следствие, ДАНС, жандармерия в офисите, това случка ли е? Това е пряка атака срещу една банка".

Лидерът на ГЕРБ обвинява правителството, вътрешния министър, ДАНС и прокуратурата в провокация и бездействие и изразява недоверие към тях. Смята, че ДАНС е използвана като пропагандна машина. "Кажете истината, кажете тези хора, които са го направили, защо го направиха, кой прати ДАНС, кой прати прокурорите, кой прати всички там, премиерът знаеше ли, този вътрешен министър, където води като маймуна вчера хора с маски, знае ли кой води?" казва той. И по-късно: "Ами за банковата криза сте виновни, защото Йовчев и Писанчев допуснаха всичките тези работи да се направи с жандармерия, с прокуратура, със следствие и служби, от там тръгна целият проблем".

Единствен в стенограмата използва израза "банкова ваканция" президентът Плевнелиев. Той казва: "Ако ние си даваме сметка, че започна да се говори за ваканции, за банкови ваканции, това ще ни убие".

От думите му се разбира, че участниците в заседанието са очаквали, че на следващия ден – понеделник, не само една банка, срещу която беше започнала атака в интернет, но и още две-три, да поискат да бъдат поставени под специален надзор."Ясно е, че следващите часове са важни, ясно е, че в понеделник очакваме трета банка да подаде молба, ясно е,че е възможно още 2-3 до края на понеделника и те да подадат молби. И повече от ясно е, че ние се надбягваме с времето, а факт е, че масовото теглене на пари води до паника. Паниката е лош съветник. Същевременно секторът е капитализиран, имаме кризи на доверие, имаме криминална атака, но нямаме банкова криза", казва Плевнелиев.

След това Искров отговаря, че "не говорим въобще за никакви такива варианти, за които намекна г-н Плевнелиев" и обещава пълна ликвидна подкрепа от БНБ и правителството и банковата система като цяло за банките, които са поставени или биха били поставени под натиска за изтегляне на депозити.

От стенограмата се разбира още, че управителят на БНБ е опитвал да избегне всякакви разговори с ръководни фактори в ЕС във връзка със създалата се ситуация. "Аз лично не смея да говоря с никой, а доколкото разбрах, Калин поне ми каза, че се е чул с колеги от ЕК, звъннали са му и са му казали, че г-н Барозо е поискал премиерът и аз да се чуем с г-н Оли Рен. Така че това, което е много важно, за разлика от други някои стъпки, които се правеха последните години, поне по този въпрос да бъдем изключително предсказуеми и прозрачни пред нашия най-важен партньор, страните от Европейския съюз и в частност Европейската комисия, в частност Генерална дирекция "Конкурентоспособност" и Генерална дирекция "Еквим", и разбира се, аз трябва да уведомя нашия изпълнителен директор на холандската група в МВФ, тъй като те вече питат, звънят и аз се крия, тъй като няма как, без да имам мандат от вас, да се чувам и да му описвам какво се случва", признава Искров.

Лидерът на ГЕРБ призовава бързо всички министри в кабинета "Орешарски" да бъдат сменени незабавно. "На това правителство нямам грам доверие. Оставка на правителството. Ако не може целият кабинет заедно, заради датата на изборите, тотално всички утре да осъмнат с нови министри", казва той, но председателят на парламента Миков контрира: "Това не може да стане" . По-късно в хода на дискусията Борисов споделя, че в първия си мандат не е искал да смени финансовия министър Симеон Дянков, но го е направил " защото всичките вие ме притискахте."

Борисов предлага Подуправителят Калин Христов да стане финансов министър, да отиде в Брюксел с Европейската комисия, да се ползва с доверието на всички нас и да свърши цялата работа". Станишев се противопоставя: "Аз разбирам стремежа на опозицията да прехвърля отговорността изцяло за това, което се случва в банковия сектор върху правителството с оставката на финансовия министър и с посочването на когото и да било. Това е безотговорно, това не го приемам".

На въпрос от Бареков защо точно КТБ, подуправителят Калин Христов отговаря: "Защото са български банки и този, който иска да дестабилизира, знае, че много по-лесно ще дестабилизира българска банка без кредитор от последна инстанция в лицето на Централната банка на Германия, на Италия и т.н. и най-лесно се дестабилизира чрез местните банки. На всичкото отгоре тези две местни банки са 3-та и 4-та по големина, системно значими, които могат да завлекат всичко в дерето, могат да ни върнат 15-20 години назад. Това е. Затова започнаха от там". Кой го започна това, аз не знам, това не е моя работа, работа е на органите"

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст