Малмьо – Градът на парковете, е един от най-зелените в света

Малмьо

Пътешественикът е неуморим и търсещ. Зимата е време за мечти и планове, но лятото наближава и носи опияняващ коктейл от дестинации и забавления. Скандинавия винаги е омайвала със своите тайни, легенди и красиви жени. От София вече не е проблем да се лети дотам. Маршрутът София – Малмьо вече се обслужва от нискобюджетни самолетни компании. А този факт се отрази положително и плановете на пътешествениците, избрали за своя следваща спирка Копенхаген, столицата на Дания, или който и да е друг скандинавски град. 

Полетът от София до Малмьо е два часа и половина. Ма̀лмьо (на шведски Malmö) е най-южният и третият по големина в Швеция след Стокхолм и Гьотеборг. Той е разположен на северния бряг на пролива Йоресунд в Южна Швеция и е важно пристанище и железопътен възел. Има и  аерогара. Населението му е около 320 000 жители. Малмьо, основан през 1250 г., е сред от 133-те града на Швеция, които имат статут на исторически градове.

Времето на туриста може да се запълни с разходки по площадите Stora Torget (Големия площад), Lilla Torg (Малкия площад) и Площада Густав Адолфс. Очакват ви приятни мигове със сградите на Кметството, църквата Свети Петър, замъка Малмьохус. Малмьо е известен като Града на парковете – в него има четири големи парка (Folkets Park, Slottsparken, Pildammsparken и Kungsparken), както и 16 по-малки, повечето от които са свързани и оформят зелен коридор между прекрасния Ribersborg, градските канали и стадиона. Картината се допълва с шест голф-клуба, зоопарк и скейтпарк.

Мостът над пролива Йоресун, свързващ Малмьо с датската столица Копенхаген, е най-дългият мост над водна площ в Европа (7 845 км) с височина на колоните 204 метра. Разходите по построяването му са 4 милиарда евро. Йоресун е един от трите пролива, свързващи Балтийско море със Северно море и Атлантическия океан (другите са Категат и Скагерак). Затова той е един и от най-натоварените морски пътища.

На 1 юли 2000 г. кралицата на Дания Маргрете II и краля на Швеция Карл XVI Густав откриват моста Йоресундсбру над Йоресун.

В Малмьо се намира сградата "Извитият торс" (Turning Torso), проектирана от гениалния испански архитект Сантяго Калатрава, която е най-високата сграда в Скандинавия, втората по височина жилищна сграда в Европейския съюз и втората най-висока в Европа. Небостъргачът с височина 190 м се намира на брега на пролива Йоресунд.

Преди построяването на Turning Torso, 86‑метровият Kronprinsen е бил най-високата сграда в града. Небостъргачът е открит официално на 27 август 2005 година. Той се състои от девет куба, всеки от по пет етажа, които са завъртени един спрямо друг. По този начин се създава впечатление, че цялата сграда е усукана, като най-високата част е извита на 90° спрямо приземния етаж.

Кулата е с 54 етажа – 147 апартамента, релакс/лаудж/спа/гимнастически салон, винарска изба и портиер през всеки ден в годината. Скоростен асансьор ви отвежда до върха, откъдето можете да се любувате на Дания и Швеция в един поглед, разбира се, срещу заплащане на вход.

Подобен висок небостъргач със завъртане на 90° е Каян Тауър, построен в Дубай, Обединените арабски емирства.

Видът на HSB Turning Torso е по идея от скулптурата, наречена Twisting Torso (Обръщащия се торс), която е бяло мраморно парче, наподобяващо извиващо се човешко тяло, създадена от Сантяго Калатрава. През 1999 г., бившият управляващ директор на HSB – Johnny Örbäck, видял скулптурата в брошура, представяща Калатрава във връзка с участието му в конструирането на моста Йоресунд. Това вдъхноява Johnny Örbäck за построяването на HSB Turning Torso. Скоро след това той се среща с Калатрава в Цюрих, и го моли да направи дизайн на жилищна сграда по идеята за структура с извиващи се кубове.

Всеки етаж се състои от неправилен петоъгълник завъртян около централна част, която е поддържана от външна стоманена конструкция. Най-ниските два сегмента са предназнаени за офиси. Сегменти от три до девет се състоят от 147 апартамента. Идеята в началото е била тези апартаменти да бъдат продадени, но поради слабият интерес те са отдадени под наем от собственика.

Строителството започва през лятото на 2001 година. Една от причините за строежа на Turning Torso е да се създаде отново разпознаваем символ на Малмьо след премахването през 2002 г. на крана Kockums Crane, който е бил разположен на по-малко от километър от Turning Torso. Местните политици считали за важно за жителите да имат нов символ на Малмьо на мястото на крана използван за строеж на кораби, който символизирал корените на града, създаден около нискоквалифицираната работа по строежа на кораби.

На 18 август 2006 г., известният австрийски парашутист и бейзджъмпър Феликс Баумгартнер скача с парашут от Turning Torso.

Етажи 53 и 54 от кулата са за конференции. От 2009-а собственикът HSB отказва публичен достъп до тях, като достъп е възможен само на определени дни и с предварителни записвания.

Turning Torso е частна жилищна сграда и за това не е въжможно посещение с цел туризъм освен в посоченото по-горе време и начин. Достъпът до сградата е ограничен.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст