Румен Радев публикува стенограмата за КТБ от 29 юни 2014 година

Президентство КСНС  Димитър Главчев Бойко Борисов Румен Радев

Президентът Румен Радев публикува стенограмата за КТБ от 29 юни 2014 година точно в 19.10 часа на сайта на президентската институция (www.president.bg/docs/1497024633.pdf).

Стенограмата е над 100 страници, а в заседанието на КСНС участват: Росен Плевнелиев (президент); Михаил Миков (председател на парламента); Пламен Орешарски (премиер); Бойко Борисов и Владислав Горанов (ГЕРБ); Сергей Станишев и Янаки Стоилов (БСП); Лютви Местан и Йордан Цонев (ДПС); Николай Бареков и Красимир Каракачанов (България без цензура); Меглена Кунева и Радан Кънев (Реформаторски блок). От БНБ са поканени Иван Искров – управител на БНБ и Калин Христов – подуправител на БНБ.

Имената на банковите и финансови институции, различни от КТБ, са заличени.

Както "БАНКЕРЪ" писа на 29 юни 2014-а КСНС е обсъждал ситуацията в банковата система и предоставянето на ликвидна подкрепа на една голяма банка, както и вариантът да бъде обявена банкова ваканция, а не конкретно ситуацията с КТБ. Тя се обсъжда по-подробно в срещата от 14 юли.

Президентът Румен Радев заяви, че ще предприеме действия за декласифициране и на втората стенограма (тази от 14 юли 2014 г.) Но не пое ангажимент да я публикува. 

Той подчерта, че първата стенограма ще бъде тест за зрелостта на обществото – "дали заслужаваме прозрачност". Радев предупреди, че съдържанието на публикувания документ не бива да се превръща в инструмент за предизвикване на напрежение в страната.

Държавният глава напомни, че истината за случилото се с КТБ и идентифицирането на отговорните за колапса на финансовата институция би следвало да бъде търсена в рамките на съдебен процес. "Истината трябва да се фокусира и да се търси в Съда. Там е мястото, където трябва да разберем какво се е случило с тази банка. Трябва да имаме доверие в българския съд, макар и да има много какво да желаем от българската съдебна система", каза в заключение Румен Радев.

Колкото до стенограмата, макар че тя наистина не дава отговор на въпроса къде са парите, в нея определено има неща, заслужаващи внимание. Както казва Иван Искров "Ситуацията започна в сряда, много се усили, особено след като излезе анонимката, знаете за каква анонимка говоря, и в петък на практика, след като до към 10.00 – 11.00 ч. бяха изтеглени значителни суми, цитирам по памет – само в петък бяха над 350 млн. до това време, като подчертавам, че КТБ беше изключително ликвидна банка, както всяка една българска банка в момента, и на това ще се върна сега, като обсъждаме сектора като цяло. Към 11.00 – 11.40 ч. физически писмено тримата изпълнителни директори на КТБ уведомиха управителя на Централна банка и чрез него Управителния съвет, че поради масираната атака на вложители, не биха могли повече да си позволят да изплащат средства. На основание чл.102, прощавайте, ако греша, поискаха да бъдат поставени под специален надзор, т.е. да бъдат защитени, тъй като знаете, когато банка е под специален надзор, вече никой няма правно основание, било директно, било чрез съдебната система, да предявява своите претенции за срока на специалния надзор. Съответно в рамките на час и нещо, след 2005 г. не ми се беше случвало подобно нещо, се наложи да намерим двама квестори – един наш служител с една госпожа, която сме ползвали при последната случка 2005 г., Международната банка за търговия и развитие беше малка банка, но в 12.30, цитирам по памет, вече УС беше свикан, докладната беше налице, предложенията бяха налице и ние назначихме квестори, с което изпълнихме единствения си възможен законов ангажимент и отговорност към този момент, с което банката затвори и прекрати своите операции – както в страната, така и в чужбина".

По-нататък Искров продължава "Съответно ние пък имахме достатъчно свободно време и през съботата и неделята, когато работихме заедно, както казах, с колеги от правителството и от парламента, стигнахме до варианта, че така или иначе ситуацията е такава, че няма как за такъв кратък срок да търсим някакво саниращо или друго решение, с което било да продадем банката на някой за 1 лв. или нещо друго да се случи, и съответно трябва да разширим квестурата и към „………………….………“. Това не е в компетенциите изцяло на Централната банка, но пак казвам, в събота обсъждахме как би трябвало да се процедира с голямата банка и въобще с групата така, че да не се предизвика паника между вложителите, тъй като атаките продължаваха и по вестници, и по интернет особено, Фейсбук и т.н.: а коя е следващата банка, коя е по-следващата банка …, и т.н".

Поради заличените имена сигурно не всеки ще разбере отделни пасажи, но за специалистите от финансовата сфера едва ли ще е трудно да разгадаят смисъла на казаното от управителя на БНБ: "Така или иначе, за какво ли не съм чувал, тук да ме извинят представителите на ДПС– било Доган фонд, какво ли не, но искам категорично да заявя и да се знае това нещо, че 30-те % са притежание на ………………… ………………. ……. и всички други приказки са просто спекулации в интернет мрежата и няма нищо общо с това, което се говори тук. Те участват в банката чрез свое офшорно дружество, регистрирано ……………., но това е практиката на големи инвеститори в световен мащаб поради данъчно третиране и други причини да участват чрез такива дружества. Но отзад седи ………………., като председателят на този фонд, това е така нареченият техен "сребърен фонд", председателят е министърът на финансите на ………………… Казвам го, за да няма и такива спекулации".

Връщайки се към онези събития, Искров отбелязва " през петъка вече започнаха да пълзят слухове и за други банки и на практика, поради банковата тайна и молбата на колегите от банковия сектор, няма да споменавам банки извън тази, която вече публично беше афиширана и пусна прес съобщение, но все пак ще ви спомена, че от излезлите около близо 890 млн. пари от банковата система, само 25% са в свръх в други банки. Тоест, имаме едно голямо изтичане".

В дискусията се намесва и Михаил Миков: "Г-н Искров, кажете ми колко са в чужбина?

Отговорът на Иван Искров  е "Аз не съм инспектор, който да знае тези данни, тъй като никой не може да го каже към този момент".

Разбира се, Бойко Борисов  също взима участие в разговора: "Г-н Президент, говорим в единствено число за една банка. Питам, защо за нея говорим, а не говорим и за другата, и за третата? Дотук в изложението няма нищо конкретно, за да имаме такава среща днес, нищо не съм чул, въпреки личното си приятелство, което имам с Искров. Ние сме се събрали да спасяваме ……. или говорим за банковата система, която включва целия период? И когато се говори за ДАНС, за тези смешници снощи, за тези, които отидоха по офисите, за това правителство, което мълча 10 дена, докато се случи всичко, сега Вие искате те да са стожери и ние да се обединим. Първо ще се разграничим, после ще се обединим. Кажете истината, кажете тези хора, които са го направили, защо го направиха, кой прати ДАНС, кой прати прокурорите, кой прати всички там, премиерът знаеше ли, този вътрешен министър, където води като маймуна вчера хора с маски, знае ли кой води? И днес тези провокации през ДАНС, където пускат до БГ-нес и навсякъде, че ние сме едва ли не виновни за това? Дайте да си сложим истината на масата, за да видим можем ли нещо да направим. Върху какво да се обединя? На ДАНС не му вярвам, на кого да вярвам в ДАНС, на тези, които отидоха и заградиха офиса на едната, на втората, на третата? И не си мръднаха пръста досега. А истината я знаем всички. Или трябва да вземем решение и това да не се повтори по никакъв начин, или само така да ни залъгвате и после да излезем и да кажете: ама Борисов не се съгласи. Защо, аз искам да се съглася, но искам да знам виновниците, искам да знам има ли изтеглени държавни пари, има ли заръчани от тези банки".

Тук отново се намесва Михаил Миков: "И ние искаме да ги знаем, защото и на нас не ни ги дават". След което Борисов продължава "Ами като искаме да ги знаем, защо мълчаха правителството, ДАНС и МВР и не тръгнаха да атакуват още през първите 10 дни? Извинявайте, но от нас искате да си заложим партиите, да си заложим авторитета и да излезем и да кажем нещо на хората, което да ги успокои. За да мога да не ги излъжа…, аз не вярвам на министър Чобанов, не вярвам, че може да се справи. Казвам го публично и в очите. Не вярвам на ДАНС, гледах ги снощи с цялата пропагандна машина – барети, качулки, същият този, който в комисия в парламента говореше за мен".

Миков любопитства: "Кой?" На което Борисов му отговаря: " Този Чикагото. Синът му който говореше в парламента на комисията срещу мен".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст