Служител ще асистира на хора с увреждания в метрото

мая манолова

От днес хората с инвалидни колички ще могат да ползват самостоятелно столичното метро, след като по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на „Метрополитен“ ЕАД и Столичната община бе осигурена подвижна рампа. Така, непреодолимото досега разстояние между мотрисите и перона, вече ще бъде преодоляно от хората с намалена подвижност. За целта, те ще трябва да направят заявка един час преди пътуването си, като се обадят на телефон –  02/ 921 21 00. Специално назначен служител ще асистира при поставянето и вдигането на рампата.

„С едно неголямо усилие, благодарение на доброто желание на изпълнителния директор на „Метрополитен“ ЕАД г-н Стоян Братоев и на Столична община, решихме един голям проблем за хората с увреждания, които са в инвалидни колички,“ каза омбудсманът Мая Манолова на Метростанция „Сердика II“ при представянето на първата подвижна рампа.  

На представянето присъстваха още заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки, по чиято идея и с медийното партньорство на „Offnews“ проектът се реализира.

„Следващата кауза, която си поставяме с гражданските организации на хора с увреждания, са църквите в гр. София. Част от тях са недостъпни, поради наличието на стълби пред самите храмове. Ще създадем организация със социално чувствителния бизнес в столицата, ако всеки поеме ангажимент да изработи подобна рапа за една църква, мисля че ще решим проблема с достъпа. След това са наред социалните служби и районните кметства, поликлиниките и т.н. Институциите обаче трябва да поемат категорично своя ангажимент и отговорност, за да решим окончателно проблемите с достъпната среда“, посочи още Манолова.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст