В Русе обсъждаха ролята на криминологията и сродните й науки в противодействието на престъпността

Петя Шопова

Научно-приложна конференция на тема "Ролята на криминологията и сродните й науки в противодействието на престъпността" организира днес Юридическият факултет към Русенския университет. Сред участниците в нея бе директорът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР старши комисар Румен Ганев.

Пред журналисти той заяви, че МВР ще надгради системата за противодействие на корупцията сред служителите, като са набелязани няколко мерки, сред които въвеждане на тестове за интегритет, засилен контрол върху финансовото състояние на служителите чрез по-сериозен контрол на имотните декларации, надграждане на видеоконтрола на цялата граница, ГКПП-тата и ако може да се интегрира видеонаблюдението на част от големите градове.

Ганев каза още, че предстои нов проект за 300 автомобила, в които ще бъде заложена експериментално нова видеосистема. Тя ще бъде с "боди камери" на самите служители, ще има и камера в самата кола, която ще гледа навън. Той информира, че до края на годината голяма част от тези проекти ще стартират. Това няма да струва нито лев на данъкоплатеца, защото дирекцията кандидатства за финансиране чрез Норвежкия механизъм с проект за около 2 млн. евро."Ако в следващите две години спазваме тази програма, ще успеем да подобрим средата", каза Ганев.

Той коментира и случаят със задържаните трима полицаи в Пловдив. По думите му процесуално-следствените действия продължават.
По време на научната конференция пленарен доклад за ролята на криминологията и сродните й науки в противодействието на престъпността изнесе проф. Петя Шопова от Юридическия факултет. Тя коментира, че е в етап на подготовка създаването на Център за криминологични изследвания в Русенския университет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст