От ГЕРБ призоваха да спрат спекулациите на тема дълг

Парламент Менда Стоянова

БСП отново говорят неща, които не отговарят на истината. През цялото време те целят да манипулират обществото с фалшиви новини. Това коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на извънреден брифинг, в който взеха участие и Менда Стоянова (председател на парламентарната бюджетна комисия) и ген. Константин Попов (бивш началник на отбраната). По думите на Цветанов ставало дума за изказването на Корнелия Нинова, че страната ни ще взима нов заем.

"Отново се повдига темата за дълга. На всички трябва да е ясно, че България ще има нов дълг, докато продължаваме да генерираме дефицити – докато продължаваме да харчим повече от това, което имаме като приходи и данъци. Само че тази тенденция за миналата и за тази година е обърната. Спекулациите на тема дълг трябва да спрат", подчерта Менда Стоянова.

"Отново се тиражира цифрата 16 милиарда. Това обаче е договорен лимит, като към момента са усвоени 10 млрд. и нямаме основание да считаме съобразно прогнозите на правителството, че ще се тегли нов дълг. Приключихме 2016-а с излишък и към момента отчитаме такъв. Към 2020 г. сме предвидили нулев дефицит", заяви Стоянова. По думите й към месец април спрямо края на миналата година държавният дълг бил намален с 333 млн. евро, а тази тенденция щяла да продължи и в следващите три години.

"Тиражират се и едни 200 милиона. Тази сума е извън програмата за тези 16 милиарда, за които се говори. Средствата са целеви кредит, който ще се усвоява за подкрепа на съфинансирането по европейските програми. Той е договорен за пореден път, защото за предишния програмен период имаше същия кредит с Банката за развитие на ЕС. Условията са изключително изгодни за държавата, а банката предоставя възможността да бъдат изтеглени до 200 млн.лева, ако това е необходимо – при съфинансиране и усвояване на европейските средства. Ратификацията ще мине през парламента, така че отново ще си говорим по тази тема", разясни още председателят на Комисията по бюджет и финанси.

Стоянова отбеляза, че намира поведението на опозицията за нормално. "Те се мъчат да атакуват по всички възможни теми, по които им се струва, че би могло да ни поставят в неудобна позиция. Но темата за дълга не е такава. Гарантирам, че до края на мандата на правителството на Бойко Борисов ще имаме рязко намаление на дълга. Макар че в рамките на ЕС ние сме в сред трите страни с най-нисък размер на външния дълг спрямо БВП. Когато Нинова говори за социални разходи – пенсии, енергийни помощи, това не кореспондира с другата й теза, че България не трябва да взема допълнителен дълг", каза в заключение Менда Стоянова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст