Петкова обеща пълна либерализация на пазара на ток

Комисията по бюджет и финанси

Реформите в енергийния сектор продължават и предстои в най-скоро време пълна либерализация на пазара на електрическата енергия за битовите абонати. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, при посещението си на язовир "Кърджали". Тя обясни, че се разработва модел за пълната либерализация със Световната банка и допълни, че предстои да се подготвят и промени в Закона за енергетиката, които предполага, че ще бъдат факт до края на годината.

Това са много сериозни промени и много сериозен модел, който трябва да бъде внесен в нашето законодателство, обясни Петкова и посочи, че освен най-добрият модел за страната ни, трябва да се помисли и за т.нар. уязвими потребители на електрическа енергия. Те трябва да могат да бъдат защитени при евентуално увеличаване на цената на електроенергията, което по думите на министъра "ще бъде много символично".

Теменужка Петкова отчете като ефект от либерализацията по отношение на стопанските субекти и големите консуматори, намаление на разходите за електрическа енергия с до 20-30 процента. Тя допълни, че същият ефект се очаква и за битовите потребители, но това ще бъде процес, който ще се случи в рамките на 3 до 5 години.

Българските потребители не трябва да се плашат от този процес, защото либерализацията не е нищо друго освен възможност за конкуренция и възможност за това ние да избираме своя доставчик на електрическа енергия, каза още министър Петкова.

Повод за визитата й в област Кърджали, по покана на заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, бе среща с оперативното ръководство на ВЕЦ "Кърджали" и със собственици на рибовъдни стопанства на яз. "Кърджали". Основна тема на разговорите са били притесненията на рибовъдите от пониженото водно ниво на язовира. По думите им, това вреди на тяхната работа и води до сериозни финансови загуби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст