Пуерто Рико пожела да стане 51-ви щат на САЩ

пуерто рико

Пуерториканците поискаха островът им да стане 51-ият щат на САЩ в референдум с незадължителен характер за статута на затъналия в дългове карибски остров, предаде ДПА.

Гласоподавателите трябваше да избират между три възможности – независимост, пълноправен щат в състава на САЩ или запазване на сегашното статукво, което датира от 1898 г. Резултатът от всенародното допитване няма да е юридически обвързващ; само американският Конгрес има право да променя статута на Пуерто Рико.

След преброяването на 92 процента от гласовете стана ясно, че 97, 2 процента от избирателите са гласували за присъединяване към САЩ като пълноправен щат. Избирателната активност обаче бе ниска – едва 23 процента от 2,3 милиона регистрирани избиратели се явиха пред урните, след като опозицията призова за бойкот.

Жителите на испаноезичния остров са граждани на САЩ, но имат ограничени избирателни права и представителство в Конгреса. Те не могат да гласуват на президентски избори и делегацията им в Конгреса във Вашингтон няма право да участва в гласувания. Пуерториканците могат да пътуват свободно в САЩ и да служат в армията.

Една от причините Пуерто Рико да не стане 51-вия американски щат се корени в икономическите проблеми на острова – дългът, му който е в размер на около 70 милиарда долара, в момента е в процес на преструктуриране чрез процедура, наподобяваща обявяване на банкрут. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст