Румен Радев поздрави гражданите на Трън

Президенство Служебно правителство Румен Радев Огнян Герджиков

Президентът Румен Радев определи референдума в Трън за добив на полезни изкопаеми като пример за действаща "местна демокрация".

"Приветствам гражданите на община Трън, които показаха, че местната демокрация в България може да функционира успешно. Референдумът е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем не само от местно, но и от национално значение", написа държавният глава в официалния си профил във "Фейсбук".

"Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет", е мнението на Радев.

Вчера жителите на община Трън гласуваха на референдум за добив на полезни изкопаеми, организиран след инвестиционно предложение за златодобив в района. Те трябваше да отговорят на въпроса "Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми".

При 60% избирателна активност 93% гласуваха с "да", 6 на сто – с "не", а 1% от бюлетините бяха невалидни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст